Serologi er læren om blodserum, det vil si blodvæske uten blodceller og koagulasjonsfaktorer. I serologien undersøkes blodserumets immunologiske egenskaper gjennom påvisning av forskjellige antigener, enzymer og andre proteiner ved hjelp av sera som inneholder antistoffer.

Faktaboks

Uttale
serologˈi
Etymologi
av sero- og gresk logos, ‘ord, vitenskap’

Bruksområder

Serologiske metoder brukes i ulike deler av medisinen. I klinisk medisin er serologien viktig for å påvise antistoffer og antigener og i blodbanker for å bestemme hva slags blod man skal gi pasienter som trenger blodoverføring. Serologiske undersøkelser er også nødvendige ved organtransplantasjoner.

Metoder

Serologiske undersøkelser bygger på forskjellige metoder til å påvise antistoffer og antigen-antistoff reaksjoner kjent fra immunologien. Viktige metoder er å påvise agglutinasjon av blodceller ved å tilsette serum. Andre metoder er utfellingsreaksjoner (presipitasjon) og komplementbindingsreaksjoner.

Moderne diagnostikk bruker ofte antistoffer som er merket med enzymer (ELISA) eller fluorescerende antistoffer (FACS) siden disse teknikkene er meget følsomme og egnet for automatisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg