Serologi, læren om blodserum (blodvæske uten blodceller og fibrinogen); gren av legevitenskapen som omfatter studier av blodserums immunologiske egenskaper og påvisning av forskjellige antigener, enzymer og andre proteiner ved hjelp av sera som inneholder antistoffer.

Serologiske metoder brukes i klinisk medisin for å påvise antistoffer og antigener, i rettsmedisinen for å utelukke farskap eller identifisere hvem blodflekker stammer fra, og i blodbanker for å bestemme hva slags blod man skal gi pasienter som trenger blodoverføring. Serologiske undersøkelser er uunnværlige ved organtransplantasjoner.

Serologiske undersøkelser bygger på en rekke forskjellige metoder til å påvise antistoffer og antigen-antistoff reaksjoner (se immunologi). Viktige metoder er å påvise agglutinasjon ved å tilsette forskjellige kjente antigener til serum, presipitasjon (se presipitat) og komplementbindingsreaksjon. Moderne diagnostikk bruker ofte antistoffer som er merket med enzymer (ELISA) eller fluorescerende antistoffer (FACS) siden disse teknikkene er meget følsomme og egnet for automatisering.

Se også immunologi, serodiagnostikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.