Serologi er læren om blodserum, det vil si blodvæske uten blodceller og koagulasjonsfaktorer. I serologien undersøkes blodserumets immunologiske egenskaper gjennom påvisning av forskjellige antigener, enzymer og andre proteiner ved hjelp av sera som inneholder antistoffer.

Serologiske metoder brukes i ulike deler av medisinen. I klinisk medisin er serologien viktig for å påvise antistoffer og antigener, i rettsmedisinen for å utelukke farskap eller identifisere hvem blodflekker stammer fra, og i blodbanker for å bestemme hva slags blod man skal gi pasienter som trenger blodoverføring. Serologiske undersøkelser er uunnværlige ved organtransplantasjoner.

Serologiske undersøkelser bygger på forskjellige metoder til å påvise antistoffer og antigen-antistoff reaksjoner kjent fra immunologien. Viktige metoder er å påvise agglutinasjon av blodceller ved å tilsette forskjellige kjente antigener til serum. Andre viktige metoder er utfellingsreaksjoner (presipitasjon) og komplementbindingsreaksjoner.

Moderne diagnostikk bruker ofte antistoffer som er merket med enzymer (ELISA) eller fluorescerende antistoffer (FACS) siden disse teknikkene er meget følsomme og egnet for automatisering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.