Serotonin (5-HT3)-antagonister er legemidler som benyttes mot kvalme, ofte i forbindelse med cellegift- og strålebehandling.

Virkning

Kvalme formidles av flere systemer i kroppen, et av disse er nerveceller som bruker signalstoffet serotonin (5-HT). Nerveceller som overfører kvalmesignaler er særlig utstyrt med en reseptor som kalles serotoninreseptor type 3 (5-HT3). Ved å virke blokkerende (antagonistisk) på denne reseptoren blir ikke nervesignalene om kvalme overført like effektivt. Reseptoren befinner seg blant annet i tarmen og i kjemotriggersonen i den forlengede marg.

Bruk

5-HT3-antagonister benyttes gjerne sammen med andre legemidler mot kvalme for bedre effekt, gjerne metoklopramid og NK1-reseptorantagonister. Midlene kan benyttes ved postoperativ kvalme, men er ikke regnet for å være effektive ved kvalme forårsaket av reisesyke.

Bivirkninger

Stoffene er selektive for 5-HT3-reseptorer og påvirker i mindre grad andre serotoninreseptorer som gir mindre grunnlag for bivirkninger. De vanligste er forstoppelse og hodepine. Forlenget QT-tid (forstyrrelser i hjertets elektriske system) er rapportert med granisetron og ondansetron.

Preparater

Det finnes flere 5-HT3-reseptorantagonister på markedet. Ondansetron, granisetron, tropisetron og palonsetron. Virkestoffene har forskjellig halveringstid og administrasjonsform (tablett, kapsel eller injeksjon). Granisetron (handelsnavn Sancuso) er et medisinsk plaster med jevn frigivelse av virkestoff over flere døgn.

Stoffene kan deles inn i første- og andregenerasjons 5-HT3-antagonister. Her er det større forskjeller i kjemisk struktur, mer effektiv binding til 5-HT3-reseptoren og lengre virketid.

Førstegenerasjons 5-HT3-antagonister Andregenerasjons 5-HT3-antagonister
ondansetron (Zofran) palonsetron (Aloxi)
tropisetron (Novoban)
granisetron depotplaster (Sancuso)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg