Spedbarnet trenger forskjellige næringsstoffer i forholdsvis store mengder fordi det vokser raskt. Siden energiforbruket er mindre enn for voksne, må maten settes sammen slik at selv en liten mengde kan gi nok av de nødvendige næringsstoffene. Langvarig mangel på viktige næringsstoffer kan gi små barn varig skade, og sammensetningen av barnets mat har derfor stor betydning. Dessuten må man passe på at maten ikke er skadelig for barnet. Dette gjelder spesielt de første måneder og er en viktig grunn til ikke å begynne for tidlig (før 4–6 mndrs. alder) med fast føde.

Morsmelk er den naturlige mat for spedbarnet og tilfører barnet alle de næringsstoffer det trenger, forutsatt at moren har et alminnelig sunt kosthold (se også morsmelk). Det anbefales at brystbarn for sikkerhets skyld får tran eller lignende vitaminpreparat, spesielt i vinterhalvåret for å sikre nok vitamin D.

Vann bør være spedbarnets tørstedrikk og kan gis allerede fra 4–5 måneders alderen. Saft/juice kan gi barnet C-vitamin, men vanligvis får spedbarnet dette fra andre kilder.

Morsmelkerstatning gis dersom moren ikke har mulighet til å amme barnet.

Barnegrøt lages av spesielt melpulver beregnet for småbarn. Ris, mais, hvete og havre tilsatt frukt, f.eks. banan og ekstra jern, er som regel den første faste føden. Senere følger grønnsaker, kjøtt og fisk. Det er viktig at maten inneholder tilstrekkelig med jern.

Barn er ømfintlige for stort salt- og proteininntak, og enkelte barn utvikler lettere allergi når de er små, spesielt gjelder dette i familier med tendens til allergi. I slike familier bør man vente med enkelte matslag (fisk, erter, skalldyr f.eks.) inntil barnet er minst 6 måneder. Matvarer som inneholder nitrat (spinat og rødbeter), kan være skadelig for barnets blod og bør ikke gis før ved 6-månedersalderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.