Spedbarn trenger forskjellige næringsstoffer i forholdsvis store mengder fordi de vokser raskt. Siden energiforbruket er mindre enn for voksne, må maten settes sammen slik at selv en liten mengde kan gi nok av de nødvendige næringsstoffene.

Langvarig mangel på viktige næringsstoffer kan gi små barn varig skade, og sammensetningen av barnets mat har derfor stor betydning. Dessuten må man passe på at maten ikke er skadelig for barnet. Dette gjelder spesielt de første månedene og er en viktig grunn til ikke å begynne for tidlig (før fire måneders alder) med fast føde.

Morsmelk

Morsmelk er den naturlige mat for spedbarnet og tilfører barnet alle de næringsstoffer det trenger, forutsatt at moren har et alminnelig sunt kosthold.

Norske helsemyndigheter anbefaler likevel at ammede barn får D-vitamindråper. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd. Tran anbefales ikke til spedbarn.

Vann bør være spedbarnets tørstedrikk og kan gis allerede fra fire til fem måneders alder. Saft/juice kan tilføre barnet C-vitamin, men vanligvis får spedbarnet dette fra andre kilder.

Morsmelkerstatning

Morsmelkerstatning gis dersom moren ikke har mulighet til å amme barnet.

Barnegrøt

Barnegrøt lages av spesielt melpulver beregnet for småbarn. Ris, mais, hvete og havre tilsatt frukt, for eksempel banan og ekstra jern, er som regel den første faste føden. Senere følger grønnsaker, kjøtt og fisk. Det er viktig at maten inneholder tilstrekkelig med jern.

Allergi

Barn er ømfintlige for stort salt- og proteininntak, og enkelte barn utvikler lettere allergi når de er små, spesielt gjelder dette i familier med tendens til allergi. Nyere forskning tyder imidlertid ikke på at allergi forebygges ved å vente med enkelte matslag. Matvarer som inneholder nitrat (spinat og rødbeter), kan være skadelig for barnets blod og bør ikke gis før ved seksmånedersalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg