Sponyloartritt er en gruppe sykdommer som preges av revmatisk betennelse (artritt) i store ledd som hofter, knær, ankler, i rygg og iliosakralledd, som er leddene mellom hoftebenet og korsbenet. Betennelser og smerter i senefester (entesopati) er også vanlig.

Sykdomsgruppen omtales også som spondyloartropati. Begrepene stammer fra «spondylos», som betyr ryggvirvel, og artitt eller artropati (leddsykdom) og omfatter sykdommene ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom), psoriasisleddgikt, leddbetennelser ved kroniske tarmbetennelser (ulcerøs kolitt og Crohns sykdom) og reaktiv artritt.

Ryggsymptomene ved spondyloartritt kjennetegnes ved inflammatorisk ryggsmerte. Typisk for inflammatorisk ryggsmerte er gradvis symptomstart før 40-årsalder, varighet i minst tre måneder, stivhet i ryggen om morgenen i minst 30 minutter. Mange våkner av ryggsmerter i de tidlige morgentimer og plagene lindres av fysisk aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg