Psoriasisartritt, form for leddgikt som forekommer hos 5–8 % av pasienter med psoriasis. Sykdommen hører med til de betennelsesaktige, revmatiske sykdommene i hovedgruppen seronegative spondylartropatier. Pasienter med mye psoriasis eller pustuløs psoriasis har størst tendens til å utvikle psoriasisartritt, men sykdommen forekommer også hos pasienter som har svært lite utslett. I noen tilfeller kommer gikten før utbruddet av psoriasisutslettet.

Årsaken er ukjent, men man antar at sykdomsutviklingen skyldes en autoimmunreaksjon (immunreaksjon rettet mot eget vev) rettet mot leddhinnene.

Symptomene er smerter og stivhet i ledd og muskelfester. Alle ledd kan angripes, men ledd i armer, spesielt hender, er oftere angrepet enn ledd i bena. Plagene er ofte asymmetriske. Mange har smerter i ryggen og hoftepartiet. Gikten starter ofte i ett eller et par ledd, men gradvis angripes flere ledd. I motsetning til ved revmatoid artritt, vil også de ytterste fingerleddene ofte være angrepet ved psoriasisartritt.

Alvorlighetsgraden varierer fra lette og periodevise plager til invalidiserende gikt med betydelige feilstillinger i leddene. De fleste pasientene har lette til moderate plager og beholder arbeidsevnen.

Diagnosen bygger på det kliniske bildet av giktplagene kombinert med påvisning av psoriasis, samtidig som andre mulige giktsykdommer, spesielt revmatoid artritt, utelukkes. Det er ikke spesifikke blodprøver som kan fastslå diagnosen psoriasisartritt.

Behandlingen er i hovedsak som ved leddgikt. Hvis det samtidig med giktplagene også er uttalte hudplager, kan det være aktuelt å velge en behandling som har effekt både på leddplagene og på utslettet. I slike tilfeller bruker man vanligvis legemiddelet metotrexat, mens ciklosporin er et aktuelt alternativ.

Hvis man ikke oppnår tilfredstillende effekt med et av disse midler, kan bruk av biologiske legemidler bli aktuelt. De fleste av disse har god effekt både på utslettet og leddplagene ved psoriasisartritt.

Prognosen ved denne giktformen er generelt god og bedre enn ved revmatoid artritt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.