Stafylom er en lokalisert utposning av øyeveggen.

Faktaboks

Uttale
stafylˈom
Etymologi
av gresk stafyle, ‘drueklase; oppsvulmet drøvel’, og -oma, ‘svulst’

Vanligst er bakre stafylom, det vil si en lokalisert utsposning av øyeveggen på grunn av svekkelse av veggen som ledd i høygradig nærsynthet, etter betennelse eller ved enkelte medfødte bindevevslidelser, som Marfans syndrom. Øyeveggen gir etter for trykket på det svekkede stedet inne i øyet. Det er senehinnen som gir etter, men alle lag (sene-, åre- og netthinne) deltar i utposingen. Et bakre stafylom i makularegionen («den gule flekk») gjør øyet betydelig mer nærsynt, fordi øyets sentrale akselengde da øker. Synsskarpheten (visus) i et stafylom kan også være betydelig svekket.

Fremre stafylom er en utspiling av øyets fremre vegg, det vil si hornhinnen (kornea). Dette er oftest en medfødt tilstand, og er langt sjeldnere enn et bakre stafylom. En spesiell form for ervervet fremre stafylom er en såkalt hornhinneektasi, som kan sees hvis man ved excimerlaserbehandling av brytningsfeil, spesielt et LASIK inngrep, har gjort hornhinnen så tynn at det oppstår en keratokonuslignende fremoverutposning av hornhinnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg