Svettekjertelbetennelse, kronisk sykdom med abscess- og arrdannende betennelser i områder med apokrine svettekjertler, i hovedsak aksiller (armhuler) og anogenitalområdet (området rundt endetarmsåpningen og de ytre kjønnsorganer).

Sykdommen forekommer etter puberteten hos begge kjønn, med hyppigere affeksjon av aksiller hos kvinner og anogenitalområdet hos menn. Overvekt og genetisk tendens til akne virker disponerende.

Årsaken er ikke klarlagt. Det ble tidligere antatt at dette var en betennelse i de apokrine svettekjertler, men dette er trolig ikke riktig. De apokrine svettekjertler kan bli involvert sekundært, men sannsynligvis skyldes betennelsen en tilstopping av hårfolliklene, som fører til dannelser av cyster og hulrom (sinusoider), hvor det oppstår en betennelse når det skjer en bakteriell nedbrytning av innholdet i disse hulrommene.

Sykdommen begynner med en øm, rød knute, 0,5–1,5 cm stor, i ett av de nevnte områder. Knuten utvikler seg i løpet av noen dager til en abscess, som det kan gå hull på, og hvorfra det tømmer seg gult puss. Det kan oppstå flere tilsvarende lesjoner snart etter, eller det kan gå uker til måneder før det oppstår nye, lignende betennelser. Ubehandlet går de enkelte betennelser tilbake i løpet av noen uker, men med tiden kan det oppstå betydelige arrdannelser og hulrom i huden, som øker sjansen for nye betennelser. I de mest uttalte tilfeller kan det kontinuerlig være én eller flere aktive betennelsesknuter. Tilstanden kan av og til også opptre på steder der det ikke er apokrine svettekjertler, spesielt på brystene hos kvinner, på mage, bryst og setet.

I tidlige stadier, der det bare er ett eller noen få elementer, kan konservativ behandling forsøkes. Ofte brukes en kombinasjon av lokalbehandling og antibiotika, men i mer fremskredne og utbredte tilfeller med arrdannelse bør kirurgisk behandling overveies. Radikal kirurgisk fjerning av de betente områder med tilhørende gangsystem, med sekundær tilheling, kan gi varig helbredelse. Ubehandlet har sykdommen tendens til videre utvikling og spredning til andre områder med apokrine kjertler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.