Svettekjertelbetennelse er en kronisk sykdom med byll- og arrdannende betennelser i områder med apokrine svettekjertler. Sykdommmen foekommer hovedsakelig i armhuler og området rundt endetarmsåpningen og de ytre kjønnsorganene.

Faktaboks

Også kjent som
hidradenitis suppurativa

Forekomst

Sykdommen forekommer etter puberteten hos begge kjønn. Hos kvinner rammer den vanligvis armhulene, mens hos menn rammes området rundt endetarmsåpningen og de ytre kjønnsorganene oftest. Overvekt og genetisk tendens til akne virker disponerende.

Årsaken

Årsaken er ikke klarlagt. Det ble tidligere antatt at dette var en betennelse i de apokrine svettekjertler, men dette er trolig ikke riktig. De apokrine svettekjertlene kan bli involvert sekundært, men sannsynligvis skyldes betennelsen en tilstopping av hårfolliklene, som fører til dannelser av cyster og hulrom (sinusoider), hvor det oppstår en betennelse når det skjer en bakteriell nedbrytning av innholdet i disse hulrommene.

Symptomer

Sykdommen begynner med en øm, rød knute, 0,5–1,5 cm stor, i ett av de nevnte områder. Knuten utvikler seg i løpet av noen dager til en byll, som det kan gå hull på, og hvorfra det tømmer seg gult puss. Det kan oppstå flere tilsvarende lesjoner snart etter, eller det kan gå uker til måneder før det oppstår nye, lignende betennelser. Ubehandlet går de enkelte betennelser tilbake i løpet av noen uker, men med tiden kan det oppstå betydelige arrdannelser og hulrom i huden, som øker sjansen for nye betennelser. I de mest uttalte tilfeller kan det kontinuerlig være én eller flere aktive betennelsesknuter. Tilstanden kan av og til også opptre på steder der det ikke er apokrine svettekjertler, spesielt på brystene hos kvinner, på mage, bryst og rumpe og lår.

Behandling

I tidlige stadier der det bare er ett eller noen få elementer kan konservativ behandling forsøkes. Ofte brukes en kombinasjon av lokalbehandling og antibiotika, men i mer fremskredne og utbredte tilfeller med arrdannelse bør kirurgisk behandling overveies. Radikal kirurgisk fjerning av de betente områder med tilhørende gangsystem, med sekundær tilheling, kan gi varig helbredelse. Ubehandlet har sykdommen tendens til videre utvikling og spredning til andre områder med apokrine kjertler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg