Syringomyeli, sjelden sykdom i ryggmargen som skyldes at det dannes en cyste (hulrom) i den grå substansen i sentralnervesystemet. Cystene forekommer som oftest på nivå med halsen og/eller i den forlengede marg. Dersom cystene sitter i den forlengede marg, kalles sykdommen syringobulbi.

Årsaken til cystedannelsen er ikke kjent, men antagelig skyldes den en feilutvikling eller skade som hindrer den normale sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken. Sykdommen kan opptre sammen med misdannelser av kraniet eller virvelsøylen.

Hvis sykdommen er lokalisert til halsdelen av ryggmargen, er de første symptomene muskelsvinn og kraftløshet i hendene. Pasienten opplever også gjerne tap av smerte- og temperatursansen (men ikke berøringssansen) i hendene, armene og overkroppen.

Dette skyldes at lidelsen skader den sentrale delen av ryggmargen, der smerte- og temperatursansens, men ikke berøringssansens, nervebaner krysser over til motsatt side av ryggmargen. Trykk på nervebanene i den hvite substansen kan føre til spastiske lammelser i bena. Når den forlengede marg er affisert, kommer det føleforstyrrelser i ansiktet og livstruende lammelser av gane-, tunge- og svelgmuskulaturen (se bulbærparalyse).

Symptomene kommer ofte gradvis og "snikende" når pasientene er i 20–40-årsalderen. Sykdommen har et svært varierende forløp hos forskjellige pasienter. Operasjon kan være aktuelt i noen tilfeller, men helbreder ikke tilstanden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.