Syringomyeli er en sjelden sykdom i ryggmargen som skyldes at det dannes en cyste (hulrom) i den grå substansen i sentralnervesystemet. Cystene forekommer som oftest på nivå med halsen og/eller i den forlengede marg. Dersom cystene sitter i den forlengede marg, kalles sykdommen syringobulbi.

Faktaboks

Uttale
syringomyelˈi
Etymologi
av gresk syrinx, ‘rør’, og myelos, ‘marg’

Årsaken

Årsaken til cystedannelsen er ikke kjent, men antagelig skyldes den en feilutvikling eller skade som hindrer den normale sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken. Sykdommen kan opptre sammen med misdannelser av kraniet eller virvelsøylen.

Symptomer og tegn

Hvis sykdommen er lokalisert til halsdelen av ryggmargen, er de første symptomene og sykdomstegnene muskelsvinn og kraftløshet i hendene. Pasienten opplever også gjerne tap av smerte- og temperatursansen (men ikke berøringssansen) i hendene, armene og overkroppen.

Dette skyldes at lidelsen skader den sentrale delen av ryggmargen, der smerte- og temperatursansens, men ikke berøringssansens, nervebaner krysser over til motsatt side av ryggmargen. Trykk på nervebanene i den hvite substansen kan føre til spastiske lammelser i bena. Når den forlengede marg er affisert, kommer det føleforstyrrelser i ansiktet og livstruende lammelser av gane-, tunge- og svelgmuskulaturen (se bulbærparalyse).

Forløp og behandling

Symptomene kommer ofte gradvis når pasientene er i 20–40-årsalderen. Sykdommen har et svært varierende forløp hos forskjellige pasienter. Operasjon kan være aktuelt i noen tilfeller, men helbreder ikke tilstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg