Takrolimus er legemiddel som demper immunsystemet. Takrolimus brukes blant annet etter organtransplantasjon for å hindre avstøtning av det nye organet.

Virkning

Takrolimus virker ved å hemme proteinet kalsinevrin og dermed aktivering av T-celler. T-celler er en type immuncelle som spiller en viktig rolle ved avstøtning av transplanterte organer. Ved å hemme disse kan man altså hindre en avstøtningsreaksjon.

Takrolimus tilhører en gruppe immundempende legemidler som kalles kalsinevrinhemmere. Ciklosporin tilhører samme gruppe som takrolimus.

Bivirkninger

Bivirkningene fra takrolimus er doseavhengig, ved større dose er det større sannsynlighet for bivirkninger. Den immundempende effekten av takrolimus vil føre til et svekket immunforsvar, og det kan være økt fare for bakterie- og virusinfeksjoner. Takrolimus har også andre bivirkninger, som kvalme og hodepine, og mer alvorlige bivirkninger som nyresvikt.

Legemidler

Det finnes flere preparater på det norske markedet som inneholder takrolimus. For eksempel Prograf og Advagraf, som begge brukes som immundempende legemidler etter organtransplantasjon. Det finnes også salver som inneholder takrolimus, dette er for eksempel Protopic.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg