ciklosporin

Ciklosporin er et legemiddel som reduserer kroppens immunreaksjon. Ciklosporin brukes særlig ved ulike organtransplantasjoner for å redusere risikoen for organavstøtning. Legemidlet ble utviklet fra et stoff produsert av en sopp funnet på Hardangervidda i Norge.

Faktaboks

Uttale

siklosporˈin

Etymologi

av cyklo- og gresk ‘spore’

Også kjent som
cyklosporin, cyklosporin A, CyA,

Virkning

Ciklosporin virker ved å hemme det kroppsegne signalstoffet kalsinevrin. Kalsinevrin er sentralt i produksjon og frigjøring av T-celleaktiverende cytokiner. Ved å hemme kalsinevrin motvirkes aktivering av immunsystemet.

Bruk

Ciklosporin er hovedsakelig brukt som behandling for å forhindre organavstøtning hos pasienter som har gjennomgått organtransplantasjon. Siden ciklosporin hemmer kroppens immunreaksjon, vil den også ha bruksområder for en rekke andre autoimmune sykdommer. Ciklosporin blir derfor brukt ved for eksempel psoriasis, atopisk eksem og leddgikt.

Bivirkninger

Bivirkningsprofilen av ciklosporin er som oftest doseavhengig. Vanlige bivirkninger av ciklosporin er økt infeksjonsrisiko. Andre bivirkninger er nyrefibrose og nedsatt nyrefunksjon og høyt blodtrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg