Tannsmerter er smerter i tennene. Tannsmerter kan blant annet komme via nervefibre i tannens hulrom (pulpa) eller fra tannens festeapparat (periodontalmembranen, periodontiet). Eksponert tannbein (dentin) kan føre til ubehag som ved isende tannhalser.

Ising

Ising er den vanligste tannsmerten vi mennesker opplever. Kulde, enten iskald mat eller kald luft, kan påvirke tannens nerve (pulpa) gjennom tynne kanaler (dentinkanaler). Disse strekker seg fra tannnerven (pulpa) til rotoverflaten og i disse er det væske som utvider eller trekker seg sammen når det påføres raske temperatursvingninger. Dette oppdages av nervetråder i pulpa og man opplever det som ising. Dette er den vanligste konsekvensen av tilbaketrukket tannkjøtt. Hvis isingen går over så fort påvirkningen avsluttes (man lukker munnen i kulda eller svelger isen) er det en tilstand som går over. Hvis det fortsetter å ise etter at påvirkningen er over, er det ofte tegn på pulpitt, det vil si en betennelse i pulpa. Dette går sjelden over og tannen må rotfylles.

Verking

En dypere form for ising, eller verking, kan føles når man har mistet en fylling eller har et hull i en tann. Dette betyr at det er kortere vei ned til nerven (pulpa) enn hvis tannen er hel eller en fylling dekker et tidligere hull. Dette føles som en meget sterk ising, men kan også kalles verking. I begynnelsen vil denne smerten komme og gå, men etter hvert blir den permanent, etter som påvirkningen på pulpa tiltar og tilstanden har stått ubehandlet lenge. Konsekvensen av en slik tilstand som får stå så lenge at nerven (pulpa) dør, er at det kommer bakterier ned i pulpahulrommet, siden dette organet ikke lenger kan forsvare seg immunologisk da det er dødt. Denne betennelsen vil til slutt spre seg ut rotspissen og skape en betennelse her (apikal periodontitt). Smerten man da føler, er oftest mindre intens enn da nerven var i live, men man kjenner nå en ømhet når man trykker eller tygger på tannen. Behandling er å rotfylle tannen.

Plutselige, svært sterke og raske smerter ved tygging på en tann oppstår når det danner seg en sprekk mellom en tyggeknute (cusp) og resten av tannen. Når man trykker på denne tyggeknuten kjenner man en svært sterk og rask smerte. Det er igjen reaksjonen fra dentinkanalene som kommer, men de er mer intense enn ved vanlig ising. Etter en tid vil tyggeknuten falle av og smerten går over, eller det oppstår dypere verking som forklart ovenfor. Behandling er å legge en fylling eller lage en krone som beskytter området der tyggeknuten er falt av.

Andre smerter

Andre smerter kan komme fra tannkjøttet. Hvis man har en alvorlig tannkjøttbetennelse (gingivitt), som enten skyldes en bakterie eller virus (herpetisk gingivostomatitt), er det ofte svært vondt å pusse tennene. Det eneste som hjelper på gingivitt som skyldes bakterier, er å pusse tennene godt, og at en tannlege eller tannpleier renser godt først slik at det ikke blir så vondt. Hvis gingivitten skyldes virus er det også vondt, og det er like viktig å holde det rent, men selve virusinfeksjonen bør behandles med en antiviral medisin (for eksempel en salve).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg