Tatovering
En tatovør deponerer fargestoffer i lærhuden ved hjelp av små stikk med en nål som fører fargestoffet ned i huden. Fargeforandringene blir permanente, fordi fargekornene tas opp av celler i lærhuden gjennom fagocytose.

Tatovering er en varig fargeforandring i huden som består av et tilført fargestoff i øvre del av lærhuden (dermis).

Faktaboks

Uttale
tatovˈering
Etymologi
av tahitisk tatau, ‘tegn’

Å tatovere vil si å dekorere huden ved å tilsette fargestoffer i lærhuden ved hjelp av små stikk med en nål som fører fargestoffet ned i huden. Tatovering kan også skje utilsiktet ved skader. Dette kalles traumatisk tatovering.

Fargeforandringene blir permanente fordi fargekornene lagres mellom bindevevsfibrene i huden eller tas opp av celler i lærhuden gjennom fagocytose.

Fargestoffer

For å få frem ulike farger bruker man forskjellige fargestoffer:

Fjerning

Det er mye lettere å få laget en tatovering enn å fjerne den. Det er to måter å fjerne tatoveringer på: kirurgisk og fargespesifikke pigmentlasere.

Kirurgisk fjerning (eksisjon) vil si at en lege skjærer bort tatoveringen, noe som er mest aktuelt ved små tatoveringer. Det går også an å slipe ned øvre del av huden til pigmentet er fjernet. Både eksisjon og sliping gir arr.

Pigmentlaser er en maskin som avgir et lys med en bestemt bølgelenge og av høy intensitet. Lyset avgis i svært korte pulser. Dette gir en kortvarig og rask oppvarming av pigmentet i tatoveringen. Målet er å knuse pigmentkornene i så små partikler at pigmentet fraktes bort fra huden med lymfen. Fordi effekten er så kortvarig, blir det liten oppvarming av vevet rundt pigmentet. Derved blir vevsskaden så liten at det ikke oppstår synlig arr. Ulike farger i tatoveringen krever at lasermaskinene kan avgi lys med ulike bølgelengder. Gjentatte behandlinger vil i de fleste tilfeller være nødvendig, fra 4 til 8 behandlinger er vanlig. Fjerning av tatoveringer er derfor kostbart. Selv med de beste lasere vil det ofte være noe rester igjen av pigmentet som ikke lar seg fjerne.

Komplikasjoner

Det kan oppstå flere medisinske problemer som følge av tatovering. Smittsomme sykdommer kan overføres ved bruk av urene tatoveringsnåler, for eksempel hepatitt B og hiv.

Det kan også oppstå allergi mot stoffer i tatoveringen, av og til etter flere år. For eksempel kan det oppstå allergi mot kromsalter eller kvikksølvforbindelser. Da vil det oppstå et kløende eksem svarende til den aktuelle fargen i tatoveringen. Dette viser seg ved at den aktuelle delen av tatoveringen begynner å klø og blir irritert. Problemet gir seg ikke før tatoveringen er fjernet. I slike tilfeller er laserbehandling ikke egnet, fordi det allergifremkallende stoffet da blir værende i kroppen. Det fraktes bare fra huden til lymfeknutene. En slik tatovering må derfor fjernes kirurgisk.

Andre typer tatovering

Traumatisk tatovering

Traumatisk tatovering er en utilsiktet tatovering som skyldes at fargestoff, for eksempel asfaltstøv, ved et uhell kommer ned i huden og deponeres i lærhudens celler. Dette kan blant annet oppstå etter skrubbsår hvis man ikke renser såret tilstrekkelig.

Arrtatovering

Arrtatovering er en rituell metode som brukes i enkelte kulturer der man fremkaller tegn og mønstre i huden ved gjentatte stikk som gir en kraftig og varig arrdannelse, såkalt keloid. Ved denne metoden brukes det ikke fargestoffer og dette er derfor ikke en egentlig tatovering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg