Keloid
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Keloid

Mennesker med mørk hud har lettere for å utvikle keloid enn mennesker med lys hud.

Keloid
Av /DermnetNZ.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Keloid er overvekst av arrvev som fremstår som knuter eller større flater som hever seg over hudoverflaten og utover det opprinnelige såret. Et arr som hever seg over hudoverflaten, men som holder seg innenfor det opprinnelige sårets grenser, kalles et hypertrofisk arr.

Faktaboks

Uttale
keloˈid
Etymologi
av gresk khele, ‘krabbeklo’, og eidos, ‘form’

Keloidets farge varierer fra hvit til rød, ofte med synlige små blodårer. Keloider sees hyppigst hos ungdommer og yngre voksne og er vanligst på øvre del av overkroppen, spesielt skuldre, over brystbeinet og nakken. Keloider kan være ledsaget av kløe og smerter.

Mennesker med mørk hud har større risiko for å utvikle keloid enn mennesker med lys hud. I enkelte afrikanske kulturer brukes keloiddannelse i rituell sammenheng. Ved å skade huden mange ganger fremkaller man mønstre og symboler i huden bestående av keloid.

Årsaken

Årsaken til keloid er ikke kjent. Keloid oppstår bare etter skader som går ned i lærhuden eller dypere, for eksempel etter brannskader, dyptliggende akne og kirurgiske inngrep.

Behandlingen

Behandlingen er vanskelig. Forsøk på å fjerne keloidene kirurgisk fører ofte til dannelse av nye keloider som ofte er enda større enn de opprinnelige.

Kombinasjon av frysebehandling (nedkjøling med flytende nitrogen) og kortisoninjeksjoner kan redusere størrelsen, muligens fordi kortison kan hemme dannelsen av bindevev. Behandlingen må gjerne gjentas flere ganger. Visse typer bandasjer kan også redusere keloidenes størrelse, men behandlingen tar lang tid, vanligvis mange måneder. En kombinasjon av røntgenbestråling og kirurgisk fjerning brukes i enkelte tilfeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg