Thyroidektomi betyr kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen (thyroidea). Avhengig av hva som er årsak til at kjertelen skal fjernes, kan man operere bort hele kjertelen (total thyroidektomi), halve kjertelen (hemithyroidektomi) eller kun overgangen mellom de to halvdelene av kjertelen (isthmusreseksjon).

Indikasjoner

Det er flere grunner til at slike operasjoner gjøres. Det vanligste er at hele eller deler av kjertelen er forstørret slik at det gir lokale plager (struma). Ved påvist kreft i skjoldbruskkjertelen er det grunn til operasjon. Avhengig av størrelse på kulen og type kreft gjøres én av de tre operasjonene som nevnes innledningsvis. Ved overaktiv kjertel (hyperthyreose) kan det også være aktuelt med operasjon, men da starter man oftest med medisinsk behandling. Det er mange som oppdager kul i skjoldbruskkjertelen uten at det gir plager. I de fleste tilfellene skal man ikke gjøre noe med det siden det er helt ufarlig. Men hos noen kan man ikke med sikkerhet utelukke kreft, og da gjøres det som kalles en diagnostisk operasjon. Oftest gjøres da hemithyroidektomi på høyre eller venstre side.

Thyroidektomi
Thyroidektomi er fjerning av hele eller deler av skjoldbruskkjertelen.
Thyroidektomi
Av /Shutterstock.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er ikke hyppig, men det kan skje. Den mest akutte komplikasjonen er blødning i det opererte området på halsen. For de som opplever dette, skjer det vanligvis innen de første seks timene. Siden dette er i luftveisområdet, skal pasientene være innlagt på sykehuset eller på pasienthotell den første natta etter operasjonen. En annen komplikasjon som kan oppstå, er skade på én eller begge nervene til stemmebåndene (recurrensparese). En varig skade skjer hos opptil én prosent av de som opereres. Noen flere opplever stemmeproblemer som går over, altså en midlertidig skade på en av disse nervene. Biskjoldbruskkjertlene (parathyroidea) ligger nært skjoldbruskkjertelen. Vi har vanligvis fire slike kjertler. Deres funksjon er å skille ut et hormon (PTH) som regulerer kalkstoffskiftet i kroppen. Opptil fem prosent av de som opereres med total thyroidektomi får varig skade på alle disse kjertlene. Da må man ta tabletter med D-vitamin og kalk.

Hvem gjør inngrepene

Skjoldbruskkjerteloperasjoner utføres av bryst- og endokrinkirurger. Inngrepene skal gjøres ved sykehus og avdelinger som har så mange pasienter at man får mye erfaring. Det er en sammenheng mellom antall operasjoner og risiko for komplikasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg