Tidlig sædavgang er for tidlig sæduttømming (ejakulasjon) under samleie eller ved annen seksuell aktivitet. Tilstanden kalles også prematur ejakulasjon. Dette er det hyppigst forekommende seksuelle problem blant menn.

Faktaboks

Etymologi
prematur ejakulasjon; ejaculatio praecox; for tidlig utløsning

I medisinsk betydning brukes begrepet når utløsningen kommer før, under eller like etter innføring av penis i skjeden. Tilstanden kan oppleves enkelte ganger hos de fleste menn, spesielt når en er ung eller spesielt seksuelt tent. Når det skjer alltid, over tid og uavhengig av partner og seksuell aktivitet, defineres tilstanden som en seksuell funksjonsforstyrrelse.

Årsaker

Man mener i dag at tilstanden primært skyldes mangelfull kontroll over reflekssentrene i ryggmargen, men denne funksjonen kan påvirkes av psykologiske forhold, ulike sykdommer, skader og medisiner.

Ejakulasjonssentrene som styrer ejakulasjonsrefleksen er lokalisert nederst i ryggmargen, og står under overordnet kontroll av hjernen. Impulser fra hjernen kan forsterke eller hemme reflekssentrenes følsomhet for impulser fra mekanisk stimulering av kjønnsorganene. Det betyr at mannen ved hjelp av bevisste tanke- og følelsesmessige reaksjoner kan utsette ejakulasjonen.

Mangelfull evne til å utøve styring av ejakulasjonen ved samleie kan ha forskjellige årsaker. Hos seksuelt unge og uerfarne individer ansees for tidlig sæduttømming ofte som normalt. De har ikke fått tilstrekkelig tid og erfaring til å lære seg å holde ejakulasjonen under kontroll. Dersom svikten vedvarer, kan det føre til samlivsvansker og personlige konflikter. Mannen kan oppleve mindreverds- og utilstrekkelighetsfølelse. Ikke sjelden kan for tidlig sæduttømming føre til impotens som en reaksjon på mangelfull mestring av seksualiteten.

Behandling

Det er utviklet spesielle treningsprogrammer både for mannen og paret, for eksempel stopp-start-teknikk og squeez-teknikk, som kan hjelpe mannen til å utsette utløsningsrefleksen.

Det finnes også andre metoder og medisiner som kan hjelpe. Kondom, lokalbedøvende krem eller gel (som lidokain) på penishodet før samleie og ulike varianter av moderne antidepressive medisiner kan bidra til å nedsette følsomheten og utsette utløsningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg