toll-liknende reseptorer

Artikkelstart

Toll-liknende reseptorer (TLR) er en gruppe proteiner som finnes i og på celler i det medfødte immunforsvaret. TLR brukes av disse cellene til å gjenkjenne molekylære strukturer eller mønstre som er forbundet med smittestoffer, skade eller fare. TLR inngår i en større gruppe reseptorer som kalles mønstergjenkjenningsreseptorer (pattern recognition receptors, PRR).

Faktaboks

Etymologi
Fra engelsk toll-like receptors.
Også kjent som
TLR

Det medfødte immunforsvaret er i stand til å gjenkjenne stoffer som kan skade kroppen. Mange smittestoffer (patogener), som for eksempel bakterier og virus, har mønstre i sin struktur som kalles pathogen-associated molecular patterns, PAMP. Det medfødte immunforsvaret kan også gjenkjenne mønstre som varsler skade eller fare, og disse mønstrene kalles damage- eller danger-associated molecular patterns, DAMP. Eksempler på smittestoffsignaler (PAMP) er overflateproteiner på bakterier eller RNA fra virus, mens eksempler på fare- eller skadesignaler (DAMP) er molekyler som uttrykkes av, eller slippes ut fra, skadede celler.

TLR finnes i og på en rekke forskjellige celletyper, hovedsakelig celler i det medfødte immunforsvaret, slik som makrofager og dendrittiske celler. Mennesket har ti forskjellige TLR-gener, som koder for hver sin TLR (TLR1–TLR10). Hver TLR kan gjenkjenne diverse molekylære strukturer. Noen TLR uttrykkes på cellemembranen, og kan dermed gjenkjenne PAMP utenfor cellen, mens andre finnes inne i celler i små blærer kalt endosomer. Disse gjenkjenner PAMP fra strukturer som har kommet inn i cellen, for eksempel gjennom fagocytose.

Når et smittestoff- eller fare-/skadesignal (PAMP eller DAMP) binder seg til en TLR sendes det signaler innover i cellen. Cellen vil da reagere med å lage nye proteiner som er involvert i immunresponsen, som for eksempel signalstoffer som cytokiner og antimikrobielle peptider. For eksempel vil binding av virus-RNA til TLR7 medføre produksjon av antivirale type I-interferoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg