interferoner

Interferoner er en gruppe små proteiner som er viktige signalstoffer, blant annet i forbindelse med betennelse. Interferoner er en type cytokinener. De produseres i kroppen av blant annet celler infisert av virus og gir økt antiviral beredskap til naboceller som ennå ikke er infisert av virus. Enkelte interferoner aktiverer celler i immunforsvaret, og i høye doser kan også celleproliferasjon, apoptose og andre cellefunksjoner påvirkes. Det er ennå mye usikkerhet vedrørende fysiologiske og farmakologiske effekter av de forskjellige interferontypene.

Faktaboks

uttale:
interferˈoner
etymologi:
til interferens

Bruk

Humant interferon alfa, beta og gamma produseres i bakteriekulturer ved hjelp av rekombinant genteknikk, og brukes eller utprøves ved flere kreftsykdommer og kroniske virusinfeksjoner.

Interferon alfa synes å ha en gunstig effekt ved aktive kroniske virushepatitter (type B og C). En sjelden form for leukemi, hårcelleleukemi, responderer godt på behandling med interferon alfa. Dette interferonet gir også remisjoner hos om lag 15 prosent av pasienter med spredning fra nyrekreft, men effekten på overlevelse ved nyrekreft er tvilsom. Det er visse holdepunkter for effekt av interferon alfa også ved kronisk myelogen leukemi og ved malignt melanom, men det gjenstår klinisk forskning for å avklare medikamentets eventuelle plass ved disse og en del andre kreftsykdommer. Det er sannsynlig at nye medikamenter med mer målrettet/spesifikk påvirkning av vekstregulering i kreftceller kan erstatte eller supplere bruken av interferon ved kreftsykdommer. Interferon beta kan muligens forsinke sykdomsutviklingen hos enkelte pasienter med multippel sklerose.

Behandling med interferoner er kostbar.

Bivirkninger

Alle interferoner kan gi plagsomme bivirkninger, først og fremst feber, muskelsmerter og andre influensalignende symptomer, dessuten håravfall samt psykisk depresjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg