Transitorisk global amnesi er et plutselig innsettende hukommelsestap (anterograd amnesi) som varer opptil 24 timer, men hos de fleste to til tolv timer. Pasienten er helt våken under slike anfall og husker eget navn og fødselsdato, men orientering om tid og sted blir borte. Pasienten virker ofte forvirret og stiller de samme spørsmålene om og om igjen, men glemmer svaret med en gang. Dette er typisk for tilstanden, og skaper frustrasjon hos pasienten.

Faktaboks

Uttale

transit'orisk glob'al amnes'i

Etymologi
Av transitorisk, ‘forbigående’, global, ‘altomfattende’, og amnesi, ‘hukommelsestap’
Også kjent som

TGA

Korttidshukommelse er til stede, det vil si at de kan klare å gjenta ord og tall hvis man blir bedt om det umiddelbart. Andre kognitive funksjoner enn hukommelse blir ikke påvirket. Pasienten kan for eksempel lese, regne og kjøre bil. Symptomene forsvinner innen 24 timer. Noen kan merke hodepine, svimmelhet eller kvalme.

Årsaker

Stress, hard fysisk påkjenning, emosjonell påkjenning og andre spesielle hendelser kan utløse et slikt hukommelsestap.

Transitorisk global amnesi skyldes en forstyrrelse av funksjoner i tinninglappen, men årsaken til tilstanden er fortsatt ukjent. Ved gjentatte hendelser er det viktig å få vurdert om det finnes en bakenforliggende årsak.

Diagnose

Transitorisk global amnesi er ofte en eksklusjonsdiagnose hvor det først er viktig å utelukke andre, alvorligere årsaker til hukommelsestapet. Hvis pasienten har andre plager i tillegg må andre tilstander vurderes, spesielt hypoglykemi, epilepsi og hjerneslag.

MR av hodet kan vise små lesjoner i et par dager etter symptomdebut.

Hukommelsen kommer gradvis tilbake. Det blir etter slike hendelser stående igjen et lite tidsrom som pasienten ikke husker noe fra. Vanligvis er transitorisk global amnesi en isolert hendelse, men 10-15 prosent opplever en ny episode innen fem år. Det er en viss assosiasjon med migrene, men sykdommen øker ikke risikoen for hjerneslag, og må sees på som en godartet tilstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg