transitorisk global amnesi

Artikkelstart

Transitorisk global amnesi er et plutselig innsettende hukommelsestap for et tidsrom på opptil 24 timer, men hos de fleste to til tolv timer. Pasienten er helt våken under slike anfall og husker eget navn og fødselsdato, men orientering om tid og sted blir borte. Pasienten virker ofte forvirret og stiller de samme spørsmålene om og om igjen, men glemmer svaret med en gang. Dette er typisk for tilstanden. Korttidshukommelse er til stede, det vil si at de kan klare å gjenta tre ord hvis man blir bedt om det umiddelbart.

Faktaboks

Uttale

transit'orisk glob'al amnes'i

Etymologi

Av transitorisk, 'forbigående', global, 'altomfattende', og amnesi, 'hukommelsestap'

Også kjent som

TGA

Årsaker

Stress og spesielle hendelser kan utløse et slikt hukommelsestap.

Transitorisk global amnesi skyldes en forstyrrelse av funksjoner i tinninglappen, men årsaken til tilstanden er fortsatt ukjent. Ved gjentatte hendelser er det viktig å få vurdert om det finnes en bakenforliggende årsak.

Diagnose

For å få diagnosen transitorisk global amnesi skal det derimot ikke være andre symptomer, men enkelte (ti prosent) har litt hodepine. Hvis pasienten har andre plager skal det vurderes for andre tilstander, slik som epilepsi, hjerneslag og lignende. Hukommelsen kommer gradvis tilbake. Det blir etter slike hendelser stående igjen et lite tidsrom som pasienten ikke husker noe fra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg