Triggerfinger er også kjent som «fingerlåsning» og er en tilstand der en finger låser seg i bøyd stilling og ikke kan strekkes ut fullt. I noen tilfeller må man bruke den andre hånden for å strekke fingeren ut igjen.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk trigger, ‘avtrekker’

Forekomst

Triggerfinger er relativt vanlig hos voksne, og rammer kvinner oftere enn menn, ofte i alderen 40-50 år. Personer med leddgikt (revmatoid artritt) og diabetes mellitus (sukkersyke) har en økt risiko for å utvikle triggerfinger.

Årsak

Triggerfinger skyldes en fortykkelse i fingerens bøyesene eller i seneskjeden der senen glir. Denne fortykkelsen kan hindre senen i å bevege seg fritt, og kan være forårsaket av:

  • Overbelastning eller slitasje på senen
  • Betennelse i senen eller seneskjeden
  • Sykdommer som leddgikt eller diabetes

Symptomer

De vanligste symptomene på triggerfinger inkluderer:

  • Ømhet i håndflaten eller fingeren ved bevegelse
  • En kneppe-lyd når fingeren strekkes
  • Låsning av fingeren i bøyd stilling, slik at den ikke kan strekkes eller bøyes fullt ut
  • Hindringen kan løsne med et rykk (trigger)

Undersøkelser og funn

Man kan ofte kjenne en fortykkelse i senen eller seneskjeden ved fysisk undersøkelse. Ultralydundersøkelse kan vise ujevnheter i senen og annet fortykket vev som begrenser bevegelsene.

Behandling

I mange tilfeller går triggerfinger over ved avlastning og uten spesielle tiltak. Det kan være forebyggende å ta pauser under oppgaver og arbeid som belaster fingrene og strekke og bevege dem regelmessig. I noen tilfeller kan en kortisonsprøyte rundt fortykkelsen redusere betennelse og lindre symptomene. Enkelte kan ha behov kirurgi for å fjerne den fortykkede delen av senen eller seneskjeden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg