TEA

TEA (trombendarterektomi). Det sees arteriosklerotiske avleiringer i aorta (hovedpulsåren i magen) og dens forgreininger ned i hvert av bena (arteria iliaca). Blodstrømmen ovenfra og nedenfra stoppes ved at det kortvarig settes på en klemme. Det legges snitt i arterieveggen og avleiringene skrelles ut. Deretter syes snittet i arterieveggen igjen og klemmene åpnes slik at blodet kan strømme fritt igjen.

TEA
Av /Store medisinske leksikon ※.

Trombendarterektomi er en behandlingsmetode der man skreller av det indre laget av en arterie (pulsåre) med et egnet instrument. Dette gjøres der aterosklerotiske avleiringer helt eller delvis stopper blodstrømmen gjennom arterien. Trombendarterektomi forkortes TEA.

Faktaboks

Også kjent som
TEA eng. thromboendarterectomy

Teknikken er en av de mest basale innen karkirurgi. Det lages en langsgående åpning i arterien hvor man fører inn instrumentet og løser fra det indre laget. Dersom man syr igjen åpningen etterpå er det fare for at det blir en forsnevring på blodåren, så det er vanlig å sy inn en lapp (patch) over åpningen.

Før var teknikken ofte brukt på hovedpulsåren og bekkenarteriene som vist på figuren, men det har nå blitt mer erstattet av PTA med eller uten stent eller ved at blodåren erstattes med en kunstig blodåre gjennom en bypass-operasjon. I dag brukes metoden først og fremt ved operasjon for carotisstenose og ved forsnevringer på pulsåren i lysken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg