tunnelsyn

Retinitis pigmentosa er en øyesykdom som rammer begge øynene slik at synsfeltet gradvis blir mer og mer innskrenket. Sykdommen er medfødt.

Artikkelstart

Tunnelsyn betyr i medisinsk sammenheng at øyets synsfelt er sterkt innsnevret, slik at øyet eller personen bare registrerer synsinntrykk som stammer fra en liten sone rundt det objektet som de fokuserer på. Forutsatt at øyet har normalt skarpsyn(visus), vil synsinntrykk fra denne sonen oppfattes helt skarpt og nøyaktig.

Faktaboks

Også kjent som
kikkertsyn

Hvis den sentrale synsfungerende sonen er svært liten, vil imidlertid individer med tunnelsyn ha vanskelig for å orientere seg i omgivelsene, selv om synsskarpheten kan være normal. I slike tilfeller kan de dermed betegnes som sosialt eller yrkesmessig blinde, selv om skarpsynet i det lille funksjonsdyktige feltet er utmerket.

Årsaker

Årsaken til tunnelsyn er oftest å finne i netthinnen, hyppigst i form av retinitis pigmentosa, eller i synsnerven som følge av langtkommet grønn stær.

Overført betydning

I overført, ikke-medisinsk betydning brukes betegnelsen tunnelsyn gjerne om personer som er så konsentrert om én ting at de ikke ser hele bildet eller hele saken, men kun det de selv er opptatt av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg