tunnelsyn

Retinitis pigmentosa er en øyesykdom som rammer begge øynene slik at synsfeltet gradvis blir mer og mer innskrenket. Sykdommen er medfødt.

Artikkelstart

Tunnelsyn betyr i medisinsk sammenheng at øyets/øynenes synsfelt er sterkt innsnevret, slik at øyet eller personen bare registrerer synsinntrykk som stammer fra en mindre sone rundt det objektet som det fokuseres på. Forutsatt at øyet/øynene har normalt skarpsyn (visus), vil synsinntrykk fra denne sonen oppfattes helt skarpt og nøyaktig.

Faktaboks

Også kjent som

kikkertsyn

Hvis den sentrale synsfungerende sonen er svært liten, vil imidlertid individer med tunnelsyn kunne ha vanskelig for å orientere seg i omgivelsene, selv om synsskarpheten er normal. I slike tilfeller kan de dermed betegnes som sosialt eller yrkesmessig blinde, selv om skarpsynet i det lille funksjonsdyktige feltet er utmerket. I WHOs (Verdens helseorganisasjons) gradering av synssvekkelse vil således et synsfelt i pasientens beste øye på under 20 grader klassifiseres som Blindhet kategori 3.

Årsaker

Ved tunellsyn er altså gjenværende synsfelt sentrert rundt øynenes fiksasjonspunkt. Årsaken til tunnelsyn er oftest å finne i netthinnen, hyppigst i form av retinitis pigmentosa, eller i synsnerven som følge av langtkommet grønn stær.

Synsfeltutfall forårsaket av sykdommer eller skader i selve hjernen vil ikke gi et klassisk tunellsyn, men synsfelttap med annen lokalisasjon.

Overført betydning

I overført, ikke-medisinsk betydning brukes betegnelsen tunnelsyn gjerne for å beskrive personer som er så konsentrert om én ting at vedkommende ikke ser hele bildet eller hele saken, men kun det de selv er opptatt av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg