Tyggefunksjon er tannsettets evne til å bite av og finfordele maten. Fortennene biter av maten, og sidetennene moser og finfordeler maten.

Ved tygging er de fire tyggemusklene på hver side involvert. De løfter, skyver og roterer underkjeven mot overkjeven. Musklene i lepper og kinn holder maten inne i munnen. Tungen bidrar til å løfte og fordele maten mot tennene. Ved tygging og tungebevegelser stimuleres spyttproduksjonen. Spyttet kommer fra spyttkjertler som tømmer seg i munnen. Spyttet bidrar til at maten løser seg opp, og starter fordøyelsen.

Tyggefunksjonen reduseres når tenner tapes, men tilfredsstillende tyggefunksjon kan beholdes selv når mange tenner er tapt. Ved omfattende tanntap kan faste eller løse tannproteser bedre tyggefunksjonen. God munnhelse forutsetter at individet har en akseptabel tyggefunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg