Vask av dørhåndtak
Vehikkelsmitte er en form for smitte der smittestoffet overføres (transporteres) fra en smittekilde (miljø, dyr eller menneske) til en ny vert via en død gjenstand. For eksempel kan dørhåndtak være en slik gjenstand.
Av /Shutterstock.

Vehikkelsmitte er en form for smitte der smittestoffet overføres (transporteres) fra en smittekilde (miljø, dyr eller menneske) til en ny vert via en død gjenstand. Det kan for eksempel være overføring av virus fra et menneske til et annet via en gjenstand, som leketøy, sengetøy, klær, håndklær, bestikk, servise, næringsmidler, organer, blod, blodprodukter, infusjonsvæsker og legemidler.

Faktaboks

Uttale

veh'ikkel

Etymologi
av latin vehiculum, ‘transportmiddel’, samme som engelsk vehicle
Også kjent som

engelsk: vehicle-borne transmission

Noen ganger kalles det fellesvehikkelsmitte når det er en død gjenstand som mange benytter, som drikkevann. Bakgrunnen er altså at noe fungerer som et transportmiddel – et vehikkel – for smittestoffet. Noen ganger formeres smittestoffet i vehikkelet.

Eksempler:

  • Et utbrudd av diarésykdom som følge av forurensning av drikkevannet
  • Et barn som får influensa etter å ha brukt leketøy som et influensasykt barn nettopp har benyttet
  • Spredning av hiv med blodprodukter i 1980-årene

Man kan også kalle det indirekte smitte, indirekte smittemåte eller indirekte smittevei.

Når helsemyndighetene anbefaler god håndhygiene, er det for å forebygge indirekte smitte/vehikkelsmitte: hoste i hånda --> tar på dørhåndtak --> neste person tar på samme håndtak --> tar seg til ansiktet --> får inn virus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg