Smitteveier er en fellesbetegnelse for de forskjellige måtene infeksjonssykdommer kan overføres på, både fra menneske til menneske og fra dyr til menneske. Detaljerte kunnskaper om smitteveiene er en forutsetning for effektiv forebyggelse av infeksjonssykdommer. De sykdomsfremkallende organismene kalles smittestoff og kan overføres på en rekke ulike måter.

Kontaktsmitte

Direkte kontaktsmitte

Smitte kan foregå ved direkte kontakt mellom smittekilde og mottaker, som ved overføring av kjønnssykdommer.

Indirekte kontaktsmitte

Dette innebærer at smittestoff overføres via hender eller en gjenstand. Hvis for eksempel en person med influensa hoster i hånden sin og deretter tar en annen person i hånd og denne personen klør seg i øyet kan viruset overføres fra den syke til den friske. Viruset kan også overføres hvis den influensasyke hoster i hånden sin og deretter tar i et dørhåndtak som en annen person rører.

Dråpesmitte

En syk person som nyser eller hoster sender ut små dråper som lander innenfor en radius på omtrent én meter fra den syke. Disse dråpene kan overføres til en annen person via direkte eller indirekte kontaktsmitte. Dette er måten vanlig forkjølelse smitter på. Det er også måten det nye koronaviruset (SARS-CoV2) hovedsakelig smitter på.

Luftbåren smitte

Ved luftbåren smitte finnes smittestoffet i mikroskopisk små dråper, aerosoler, som svever i luften. Disse kan sveve over lange avstander og holde seg svevende i luften i flere timer. Når man puster inn disse dråpene kan man bli smittet med sykdommen. Luftbåren smitte er en effektiv måte å spre sykdom på og de mest smittsomme infeksjonssykdommen vi har, som for eksempel meslinger og vannkopper, spres på denne måten.

Tarmsmitte

En syk person kan utsondre smittestoff i sin avføring. Ved manglende hygiene kan dette spres via matvarer, vann eller hender. Dette kalles fekal-oral smitte. Eksempel på dette er hepatitt A.

Blodsmitte

Blodet til en person kan inneholde smittestoff. Andre kan da bli smittet ved blodoverføring, eller hvis man deler sprøyter, eller ved fødsel. Når et barn blir født med smitte kalles det vertikal smitte. Eksempler på sykdommer som kan smitte via blodsmitte er hiv, hepatitt B og hepatitt C.

Vektorbåren smitte

Noen smittestoffer lever på andre organismer som fungerer som vektor for smittestoffet. En vektor er en bærer av ett smittestoff og kan spre smittestoffet til nye verter. For eksempel mygg er vektor for malaria og denguefeber, og flått er vektor for borrelia.

Zoonose

En zoonose er en sykdom som spres fra dyr til mennesker. Eksempler på dette er rabies, som spres via dyrebitt, og salmonella, som spres fra fjærkre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg