håndhygiene

Håndhygiene er håndvask med såpe og vann eller hånddesinfeksjon med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel. Vask og desinfeksjon fjerner store deler av den midlertidige, overflatiske bakteriefloraen på hendene. Det finnes også en dypere permanent bakterieflora i huden. Den blir lite påvirket av håndvask. Den normale bakteriefloraen på huden består av hvite stafylokokker og difteroider.

Det var den ungarske fødselslegen I. P. Semmelweis (1818–65) som først påviste sammenhengen mellom god håndhygiene og spredning av smitte. Etter at pleiepersonalet ble opplært i håndhygiene, kunne han vise til betraktelig redusert dødelighet på grunn av barselfeber, en sykdom som tidligere krevde mange liv på fødestuene.

God håndhygiene er spesielt viktig på sykehus for å hindre smitte. Hendene bør vaskes umiddelbart både før og etter kontakt med pasienter samt før kontakt med rent utstyr og matvarer.

Riktig håndvask utføres ved at hendene skylles under rennende vann, påføres såpe og vaskes i minst ti sekunder før såpen skylles av. Hendene tørkes med et papirhåndkle og kranen skrus igjen med det brukte papirhåndkledet. Usterile engangshansker brukes av og til i tillegg til håndvask. Sammenlignet med sterile operasjonshansker, er kvaliteten på usterile hansker dårlig. De kan inneholde små hull som gjør at blod og andre væsker kan trenge gjennom. Dette kan utgjøre en risiko for både pasient og helsepersonell. Hendene skal derfor alltid vaskes før og etter bruk av usterile engangshansker. God håndhygiene er et personlig ansvar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg