Hos nyfødte gjennomgår både blodets hemoglobininnhold og antallet røde blodceller en rekke karakteristiske forandringer. I fødselsøyeblikket er de røde blodcellene noe større enn hos voksne. Noen timer etter fødselen er hemoglobinkonsentrasjonen forhøyet (cirka 18 gram hemoglobin per 100 ml i stedet for normalt cirka 15 gram per 100 ml), og antallet røde blodceller er betydelig høyere enn hos voksne.
Gjennom de neste ukene faller hemoglobinkonsentrasjonen og antall røde blodceller. Lavest hemoglobinkonsentrasjon og antall røde blodceller har barnet i andre til fjerde måned. Gjennomsnittlig er hemoglobininnholdet da 11 gram per 100 ml (normalt cirka 15 gram per 100 ml), og antallet røde blodceller om lag 3,5 millioner per mm3 (normalverdi 4,5–5,5 millioner). Deretter stiger hemoglobinkonsentrasjonen noe, men i resten av det første leveåret og ofte også i det andre kommer det som regel ikke høyere enn til 12 gram per 100 ml.
Fra 1–2-årsalderen til omtrent 12–14-årsalderen foregår en gradvis stigning til cirka 14 gram per 100 ml. Etter denne perioden er det en forskjell mellom gutter og jenter. Hos jentene kommer hemoglobininnholdet som nevnt gjennomsnittlig ikke høyere enn 14 gram per 100 ml blod, hos guttene stiger det langsomt til det i 18–20-årsalderen kommer opp i 15,5 gram.
Vekten, og dermed også den totale mengde blod hos barnet, tredobles i løpet av første leveår. Den normale spedbarnsernæringen inneholder sjelden de jernmengdene som trenges til denne produksjonen. Den jernreserven som barnet har ved fødselen, strekker heller ikke til. Jerninnholdet i blodet synker derfor i de første seks månedene, og det vil først begynne å stige igjen når dietten er blitt utvidet til å omfatte jernholdige næringsmidler.
Mange innvandrerbarn har anemi når de kommer til Norge, spesielt barn fra Afrika. Dette skyldes ofte dårlig ernæring med jernmangel.
Kommentarer (4)
skrev Live Helbæk
svarte Thale Kristin Olsen
skrev Maria Zahl
Figurteksten sier: "Hem består av fire proteinkjeder."
Ifølge Britannica og Institutt for Biovitenskap (mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/h/hem.html) er ikke hem et protein.
svarte Halvard Hiis
Takk for at du sier ifra. Bildeteksten er rettet. Hilsen Halvard
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.