ARDS, acute respiratory distress syndrome, er en type akutt lungesvikt som kan skyldes direkte skader av lungen. Det kan også oppstå som en komplikasjon ved mange andre sykdomstilstander (ofte infeksjoner) eller skader.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelsk acute respiratory distress syndrome

Også kjent som

sjokklunge

Årsaken til ARDS er sannsynligvis en uspesifikk betennelsesreaksjon, der blant annet hvite blodceller angriper lungekar og lungevev.

Lungene blir stivere, det lekker ut væske fra små lungekar, og dette danner væskeopphopning (ødem) i lungenes bindevev, eventuelt også i alveolene.

Symptomene er ellers de samme som ved akutt lungesvikt av andre årsaker:

Hos mange av pasientene er respirasjonssvikten så alvorlig at de må respiratorbehandlesintensivavdelinger. Dødeligheten hos pasienter med slik lungesvikt er fra 34 til 55 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Brit Gramstad

Tror det er en skrivefeil her. A i ARDS mener jeg står for "Acute" og ikke "Adult". Dette er en tilstand som ikke bare skjer voksne..Hilsen Brit, akuttsykepleiestudent

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg