Tuberkulosemidler er legemidler som brukes i behandlingen av tuberkulose ved å hemme veksten av bakterien Mycobacterium tuberculosis.

Faktaboks

Også kjent som

tuberkulostatika

Virkemåte

M. tuberculosis skiller seg fra andre bakterier ved at den produserer enzymer som er involvert i dannelsen av fettsyrer (lipogenese) og omgjøringen av triglyserider til frie fettsyrer og glyserol (lipolyse).

Noen eksempler på tuberkulosemidler er isoniazid, rifampicin, etambutol og pyrazinamid. Isoniazid virker bakteriedrepende ved å hindre tuberkelbakterien i å danne visse fettsyrer, mens rifampicin hemmer tuberkelbakterienes RNA-syntese.

Multiresistent tuberkulose

Multiresistent tuberkulose (MDR-TB) er tuberkulose som ikke responderer på behandling med isoniazid eller rifampicin, som er de kraftigste tuberkulosemidlene på markedet. Utvikling av multiresistent tuberkulose er et verdensomfattende problem og skyldes blant annet feil bruk av antibiotika og utilstrekkelig oppfølging av pasientene.

Behandlingsprinsipper

Tuberkulosemidler kan kun skrives ut av visse legespesialister (infeksjonsmedisinere, lungemedisinere eller barnemedisinere). Staten dekker kostnadene for disse legemidlene uten at pasientene betaler noen egenandel. Apotekene skal informere Folkehelseinstituttet om utlevering av rifampicin og isoniazid. Disse legemidlene skal brukes av pasienter under tilsyn av helsepersonell (direkte observert behandling) for å forsikre at de brukes riktig og for å forhindre resistens ved feilbruk.

Bivirkninger

Tuberkulosemidlene tilhører forskjellige klasser antibiotika og har dermed forskjellige bivirkninger. Noen av de vanligste bivirkningene som kan forekomme er kvalme, magesmerter, diaré, utslett og oppkast. Sjeldnere bivirkninger er nedsatt lever-, nyre- og beinmargfunksjon. Rifampicin kan gi rødlig misfarging av kroppsvæsker som spytt, svette, urin og tårer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg