Cheyne-Stokes' respirasjon er en pusterytme som karakteriseres av at en person slutter å puste i kortere eller lengre perioder (opptil to minutter). Pustepausen etterfølges av gradvis kraftigere og dypere åndedrag som deretter igjen blir svakere frem mot en ny pustepause. Tilstanden opptrer i størst grad under søvn.

Faktaboks

Uttale

tʃein stouks

Etymologi

Navn etter den britiske legen John Cheyne (1777–1836) og den irske legen William Stokes (1804–1878).

Tilstanden sees blant annet ved hjertesvikt, hjerneskader, forgiftninger og hos for tidlig fødte barn (premature). Pusterytmen kan også sees hos personer som oppholder seg i stor høyde.

Årsaker

Cheyne-Stokes' respirasjon skyldes forstyrrelser i reguleringen av ventilasjonen (pusten). Normalt vil endringer i innhold av karbondioksid (CO2) i blodet fanges opp av respirasjonssenteret i den forlengede marg mellom hjernen og ryggmargen. Små økninger i CO2 vil raskt føre til en liten økning i mengden luft som pustes inn og ut, og CO2-nivået normaliseres. Tilsvarende vil ventilasjonen reduseres ved lavt CO2-nivå, slik at CO2-konsentrasjonen i blodet stiger igjen. Ved Cheyne-Stokes' respirasjon er denne finstemte mekanismen påvirket slik at CO2-endringer fører til større utslag i pustemønsteret, som kraftig hyperventilasjon ved høye CO2-nivåer og pustestopp ved lave CO2-nivåer.

Behandling

Behandlingen går i første omgang ut på å behandle den tilgrunnliggende sykdommen, for eksempel hjertesvikt, så godt som mulig. Behandling som går ut på å øke trykket i luftveiene ved hjelp av en munn- eller nesemaske tilkoblet en liten maskin som genererer et overtrykk kan også være aktuelt, men resultatene fra denne behandlingen er varierende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg