Frie luftveier på en bevisstløs person gis ved å løfte haken opp samtidig som nakken strekkes lett bakover. På denne måten mobiliseres tungen opp fra bakre svelgvegg og det blir mulighet for fri passasje av luft.
/Copyright Lærdal Medical AS..

Respirasjonsproblem er en tilstand hvor normal pusteevne er svekket eller hindret. Det kan også skyldes at oksygenmangel stimulerer respirasjonssenteret til et unaturlig pustemønster.

Faktaboks

Også kjent som
pustebesvær, pustevansker, respirasjonsvanske, anstrengt åndedrett

Årsaker

Respirasjonsproblemer kan oppstå som følge av sykdomstilstander som primært nedsetter blodets oksygenopptak i lungene (lungeshunt, lungesvikt). Det kan også skyldes tilstander som primært nedsetter evnen til å puste, og som gir økt konsentrasjon av karbondioksid (CO2) i blodet.

Ved alvorlige respirasjonsproblemer vil ofte begge typer problemer være til stede.

Rask utvikling

Akutte respirasjonsproblemer som utvikler seg i løpet av minutter til timer, kan forårsakes av blant annet:

Langsom utvikling

Vanlige eksempler på tilstander som kan gi akutte respirasjonsproblemer som utvikles over timer til dager, er:

Ved kronisk lungesvikt (kronisk bronkitt, emfysem, lungefibrose) har respirasjonsproblemene ofte en svingende karakter. Da vil gode perioder med få problemer avløses av perioder hvor tilstanden er verre, ofte på grunn av infeksjon i lungene.

Symptomer og tegn

Symptomer på akutt nedsatt oksygenopptak i lungene er tung pust eller problemer med å trekke pusten. Pasienten er engstelig og urolig, og kan ofte kaldsvette. Hud og slimhinner får en gråblå farge (cyanose).

Symptomer og tegn på nedsatt pusteevne er oftest mindre dramatiske. Våkne personer vil ha rask og anstrengt pust (dyspné) og vil ofte kaldsvette.

Det kan være få symptomer og tegn (eventuelt cyanose) ved medikamentpåvirkning eller når karbondioksidnivået er så høyt at pasienten blir bevisstløs (karbondioksidnarkose).

Dyp og kraftig respirasjon (hyperventilasjon) som skyldes stimulering av respirasjonssenteret, kan noen ganger mistolkes som respirasjonsproblemer. Dette sees blant annet ved diabeteskoma, hjerneslag og angst.

Behandling

Primær akuttbehandling for alle typer respirasjonsproblemer er å sikre at pasienten har frie luftveier, som er spesielt viktig hos bevisstløse med anstrengt åndedrett, og å tilføre ekstra oksygen.

I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig at man gir overtrykksventilasjon, eventuelt respiratorbehandling. Den øvrige behandlingen retter man mot den underliggende årsaken til problemene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg