Ewings sarkom, kreftsvulst som vanligvis utgår fra benvev, kan en sjelden gang også starte i bløtvev. Den er oppkalt etter den amerikanske legen James Ewing (1866–1943). Ewings sarkom er en sjelden kreftform, med knapt 5 nye tilfeller per år i Norge. Den er minst sjelden i aldersgruppen 5–25 år.

Svulsten utgår fra såkalte nevroektodermale celler, ikke fra selve benvevscellene. Svulsten kan oppstå både i lange rørknokler og i akseskjelettet. Det er ingen kjent årsak.

Primærsvulsten er ofte hurtigvoksende og gir ofte tidlig smerter og hevelse. Ewings sarkom har stor tendens til spredning via blodbanen, knapt halvparten har tegn til spredning på diagnosetidspunktet. Nesten alle pasienter med Ewings sarkom utvikler spredning og dør hvis ikke effektiv cellegiftbehandling gis.

Behandlingen er intensiv cellegiftbehandling, supplert med radikal lokalbehandling av svulsten. Ofte skrumper primærsvulsten betydelig under cytostatika-behandling, og man forsøker da radikal operativ fjernelse, om mulig med bibehold av knokkelfunksjonen ved hjelp av implantater. Ewings sarkom er ganske følsom for strålebehandling, som gis hvis ikke svulsten lar seg fjerne totalt ved kirurgi og cytostatika. Ca. 60 % av pasienter med Ewings sarkom helbredes.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.