Ewings sarkom er en kreftsvulst som vanligvis utgår fra benvev (sarkom), men kan en sjelden gang også starte i bløtvev.

Faktaboks

Etymologi

Tilstanden er oppkalt etter den amerikanske patologen James Ewing (1866–1943).

Ewings sarkom er en sjelden kreftform, med 5–10 nye tilfeller per år i Norge. De som diagnostiseres med Ewings sarkom, er vanligvis i aldersgruppen 5–25 år. Om lag 70 prosent av pasienter med Ewings sarkom helbredes.

Svulsten utgår fra såkalte nevroektodermale celler, ikke fra selve benvevscellene. Svulsten kan oppstå både i lange rørknokler og i akseskjelettet. Det er ingen kjent årsak.

Symptomer

Primærsvulsten vokser ofte raskt, og dette gir tidlig smerter og hevelse. Ewings sarkom har stor tendens til spredning via blodbanen, knapt halvparten har tegn til spredning på diagnosetidspunktet. Nesten alle pasienter med Ewings sarkom utvikler spredning.

Behandlingen

Behandlingen er intensiv cellegiftbehandling (cytostatika), supplert med kirurgi. Ofte skrumper primærsvulsten betydelig under cellegiftbehandlingen, og man forsøker da å fjerne svulsten helt med kirurgi. I noen tilfeller kan man bruke implantater for å beholde knokkelfunksjonen.

Ewings sarkom er ganske følsom for strålebehandling, som gis hvis ikke svulsten lar seg fjerne totalt ved hjelp av kirurgi og cellegift. Om lag 70 prosent av pasienter med Ewings sarkom helbredes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg