Ewings sarkom er en kreftsvulst som vanligvis utgår fra benvev (sarkom), men kan en sjelden gang også starte i bløtvev.

Ewings sarkom er en sjelden kreftform, med 5–10 nye tilfeller per år i Norge. De som diagnostiseres med Ewings sarkom er vanligvis i aldersgruppen 5–25 år.

Svulsten utgår fra såkalte nevroektodermale celler, ikke fra selve benvevscellene. Svulsten kan oppstå både i lange rørknokler og i akseskjelettet. Det er ingen kjent årsak.

Primærsvulsten vokser ofte raskt, og dette gir tidlig smerter og hevelse. Ewings sarkom har stor tendens til spredning via blodbanen, knapt halvparten har tegn til spredning på diagnosetidspunktet. Nesten alle pasienter med Ewings sarkom utvikler spredning.

Behandlingen er intensiv cellegiftbehandling (cytostatika), supplert med kirurgi. Ofte skrumper primærsvulsten betydelig under cellegiftbehandlingen, og man forsøker da radikal operativ fjernelse av svulsten. I noen tilfeller kan man bruke implantater for å beholde knokkelfunksjonen.

Ewings sarkom er ganske følsom for strålebehandling, som gis hvis ikke svulsten lar seg fjerne totalt ved hjelp av kirurgi og cytostatika. Om lag 70 prosent av pasienter med Ewings sarkom helbredes.

Tilstanden er oppkalt etter den amerikanske patologen James Ewing (1866–1943).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.