Harris' linjer

Harris' linjer vist på et røntgenbilde av en voksen persons skinnebein (tibia) og leggbein (fibula). Pilene angir bare de største linjene, men man ser tydelig at det er flere. Avstanden til den nedre leddflaten kan tyde på at denne personen hadde gjentatte episoder med alvorlig sykdom i 12-15-årsalderen.
Harris' linjer
Av .

Artikkelstart

Harris' linjer er transversale fortetningsskiver i den spongiøse delen av en rørknokkel, som regel i den distale enden av skinnebeinet (tibia). De representerer en rest etter en epifyseskive, avsatt på et tidspunkt før lengdeveksten var avsluttet, som en følge av en midlertidig veksthemming. Skivene kan bare oppdages ved et røntgenbilde eller lengdesnitt gjennom knokkelen.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den engelske anatomen Henry Albert Harris (1886-1968), som beskrev linjene i 1931.

Også kjent som

sebrastriper

Årsaken er gjerne en stressituasjon over lengre tid (inaktivitet ved alvorlig sykdom, men også sult, ekstrem psykisk belastning, forgiftning, skade eller tilsvarende) hos barn og unge. Den naturlige nydannelsen av brusk i epifyseskivene reduseres eller opphører, og bruskcellenes «luftige» søylestruktur omgjøres til et kompakt lag hvor beindannende celler (osteoblaster) samler seg og bygger opp en plateformet fortetning inne i knokkelen, av samme form som epifyseskiven. Normaliseres omstendighetene (for eksempel ved tilstrekkelig næringsopptak), gjenopptar bruskcellene sin aktivitet etter noen dager og lengdeveksten fortsetter, men fortetningsskiven blir værende. Noen av skivene vil gjerne forsvinne etter en tid.

Harris' linjer kan brukes i forbindelse med rettsmedisinsk identifiseringsarbeid, idet avstanden fra en slik skive til den endelige, voksne leddflaten kan angi alderstrinnet da den oppsto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg