epifyseskive

Overarmsben (humerus) med åpen epifyseskive i skulderleddet, mens den distale skiven i albueleddet allerede har "lukket" seg. Siden dette kan skje allerede i 15-årsalderen, mens den proksimale leddenden forbener først rundt 20 år, kan personens alder anslås til ca. 17-18 år.
Histologisk snitt gjennom en epifyseskive (400x). Den leddnære enden (epifysen) sees til venstre, skaftet (diafysen) til høyre. I den delen som forbener svulmer bruskcellene opp, legger seg på hverandre som "pengeruller" og destrueres til osteoid (ikke-mineralisert bensubstans). I den venstre, leddnære delen av skiven nydannes det bruskceller, slik at mengden av "vanlig" brusk i skiven hele tiden er konstant, og diafysene skyves dermed fra hverandre og forårsaker lengdevekst. Når produksjonen av veksthormon (GH) reduseres blir det ikke nydannet brusk, slik at hele epifyseskiven forbener.

Artikkelstart

Epifyseskive er en bruskskive mellom en rørknokkels skaft (diafyse) og dens leddende (epifyse). Epifyseskiven finnes bare før utviklingen av knokkelen fra brusk til ben er fullført, altså før voksen alder.

Faktaboks

Uttale
epifˈyseskive

Under benutviklingen er hyalin brusk forstadiet til de fleste knoklene. På en rørknokkel er skaftet det første som dannes i form av en benmansjett rundt den opprinnelige embryonale brusken; slik bendannelse rundt/utenpå brusken kalles perichondral ossifikasjon. Rørknokkelens leddender, derimot, dannes vanligvis av benkjerner som oppstår inne i brusken; dette kalles endochondral ossifikasjon. Hos nyfødte består rørknoklene bare av "benhylsene" rundt diafysene; epifysene er ennå av brusk.

Et unntak gjør den nedre (distale) enden på lårbenet, som begynner å dannes allerede i niende fostermåned (Béclards kjerne). Mens utviklingen pågår og rørknokkelen vokser, nærmer bendannelsen i skaftet og leddenden seg hverandre, men slik at det mellom dem forblir en uforbenet bruskskive, og det er denne bruskskiven som kalles epifyseskive. Herfra skjer rørknokkelens lengdevekst. Bruskcellene som vender mot skaftet legger seg på hverandre som søyler, svulmer opp og mineraliserer. Derved skyves leddendene fra hverandre, siden tilsvarende ny brusk dannes i den delen av skiven som vender mot leddenden. Derved beholder epifyseskiven sin tykkelse mens benet vokser i lengde. Denne prosessen styres av veksthormon (GH) fra hypofysen i hjernen.

I 18–22-årsalderen opphører slik nydannelse av brusk de fleste steder, siden produksjonen av GH avtar betydelig. Derved forbenes epifyseskiven og lengdeveksten avsluttes. Det siste som forbenes, er kragebenets mediale epifyseskive, som ofte ikke forbenes før i 25-30-årsalderen. For tidlig lukking av epifyseskivene fører til veksthemming, også kalt dyskondroplasi eller dysostose. En tilsvarende vekstsone som ikke er en leddende, men som er utspring til feste for ligamenter og sener, kalles gjerne en apofyse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg