KNDy-nevroner er nerveceller med betydning for blant annet eggløsning, spermieproduksjon og temperaturregulering.

Faktaboks

Etymologi

KNDy står for kisspeptin, neurokinin B, og dynorfin

KNDy-nevronene sitter i hypothalamus, nærmere bestemt i den delen som heter nucleus arcuatus. De regulerer frigjøringen av GnRH (gonadotropin releasing hormone), som igjen styrer frigjøring av FSH (follikkelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon). Disse siste to hormonene virker på eggstokker og testikler og styrer deres funksjon, både som hormonproduserende organer og for eggløsning og spermieproduksjon, henholdsvis.

GnRH frigjøres i pulser fra sine nerveceller. Frekvensen av pulsene bestemmer om det er FSH (lav frekvens) eller LH (høy frekvens) som frigjøres. Forskning i senere år tyder sterkt på at de tre peptidene i KNDy-nevronene utgjør pulsgeneratoren, nemlig slik at neurokinin B starter frigjøring av kisspeptin, som er signalet som setter i gang hver puls, mens dynorphin er stoppsignalet for kisspeptinfrigjøringen, og dermed stopper pulsen.

Også varmereguleringssentret i hypothalamus inneholder KNDy-nevroner. Det er funnet en sammenheng mellom disse nevronene og hetetokter i menopausen. Hetetokter kommer samtidig med, men er ikke forårsaket av, LH-pulser. Det er mulig at aktivitet i KNDy-nevronene gir disse pulsene, men også hetetokter. Nevronene hemmes av østrogen. Når østrogennivået synker etter menopause, er hypotesen at det det fører til økt, og kanskje uregulert, aktivitet av KNDy-nevronene, som igjen fører til hetetokter sammen med LH-pulser. Medikamenter som blokkerer neurokinin-reseptoren testes nå ut i kliniske forsøk, og virker lovende.

Historikk

KNDy står for peptidene kisspeptin, neurokinin B og dynorphin. At disse blir uttrykt sammen, det vil si dannes samme sted, ble påvist i 2007.

Kisspeptin ble oppdaget i 1996 ved et laboratorium i Hershey, Pennsylvania, og fikk navnet sitt fordi det i samme by ble fabrikkert et kjent sjokolademerke som het Hershey’s kisses. Neurokinin B tilhører en stor familie av nevropeptider som deltar i en lang rekke funksjoner i kroppen. Dynorphin er et endogent opioid, det vil si at det har smertestillende egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg