Wallenbergs syndrom er et symptombilde ved en form for hjerneslag som rammer den ene siden av hjernestammen. Symptombildet kan også kalles lateralt medullært syndrom og på engelsk kalles det gjerne PICA (posterior inferior cerebellum artery) syndrome.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den tyske legen Adolf Wallenberg (1862–1949).

Historie

Wallenbergs syndrom er oppkalt etter Adolf Wallenberg, som beskrev dette syndromet i 1895. Han fant ut at det skyldtes infarkt i laterale del av medulla oblongata grunnet en okklusjon av vertebralarterien eller arteria cerebelli inferior posterior. Dette førte til hjernestammeskade og oftest store nevrologiske skader både i kroppen med ustøhet, sensoriske endringer, sympatisk affeksjon og affeksjon av flere hjernenerver, men uten kraftsvikt.

Symptomer

Pasienten har nedsatt smerte- og temperatursans i ansiktet på den siden arterien har gått tett og nedsatt smerte- og temperatursans i arm og ben på motsatt side av kroppen. I tillegg sees også ofte nystagmus, ataksi, Horners syndrom, svelgvansker, snøvlete tale og heshet. Enkelte pasienter kan også få hikke. Det er ikke alltid at hele symtpombildet er tilstede, da det enkelte ganger er mindre, ufullstandige infarkter i dette området.

Årsak

Symptombildet skyldes oftest en blodpropp i arterien som kalles arteria cerebelli inferior posterior (PICA) eller vertebralisarterien. PICA er den største åren som går av fra vertebralisarterien (halsarterien). Økt risiko for infarkt i disse arteriene kan skyldes høyt blodtrykk, diabetes mellitus og røyking. Andre årsaker til infarkt i dette området i hjernestammen og som endrer blodstrømmen er disseksjon i vertebralisåren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg