Weils sykdom er en bakteriell sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Leptospira interrogans av serotypen icterohemorrhagica, som har rotter som reservoar.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den tyske legen Adolf Weil (1848–1916).

Smittemåte

Smitten spres av smågnagere som utskiller bakteriene med urinen og mennesker smittes så av forurenset vann og kloakk. Viktigste smittevei er gjennom huden, men smitte kan også overføres ved svelging av vann. Sykdommen smitter ikke mellom mennesker.

Symptomer og funn

Etter en inkubasjonstid på åtte til ti døgn opptrer plutselig feber, hodepine, smerter i kroppen og svie i øynene. Sykdommen innebærer at pasienten får icterus (gulsott) og blødninger.

Behandling

Sykdommen behandles med antibiotika.

Historikk

Weils sykdom tilhører leptospirosene, og man antok tidligere at denne varianten var en spesielt alvorlig form. Etter hvert er det imidlertid blitt klart at andre serotyper av L. interrogans også kan forårsake alvorlige sykdomsbilder. Det er mange år siden Weils sykdom ble diagnostisert i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg