Leptospirose er en infeksjon som skyldes spiroketer (spiralformede bakterier av slekten Leptospira). Sykdommen er en zoonose som smitter fra dyr til mennesker, oftest via forurenset vann.

Faktaboks

Uttale
leptospirˈose
Etymologi
av gresk leptos, ‘smal, fin’, speira, ‘spiral’ og -osis, ‘tilstand, sykdom’

Forekomst

Sykdommen finnes i store deler av verden, hyppigst i tropiske strøk. Innenlandssmitte har ikke forekommet i Norge på mange år, men det har vært rapportert tilfeller av importsmitte.

Smitte

Arten Leptospirosis interrogans er sykdomsfremkallende og finnes i mange varianter hos dyr, som rotter, kyr og hunder. Rotter, særlig brunrotte (Rattus norvegicus), er hovedvert. Mennesker kan bli smittet ved bading i infisert vann gjennom små hudlesjoner, oppbløtt hud, slimhinner, konjunktiva eller ved inhalasjon av aerosoler. Etter inntak av infisert mat eller inntrengning via sår i huden, vil bakterien spre seg med blodstrømmen. Bakteriene samler seg til slutt i nyrene. Bærertilstanden i nyrene kan være forbigående eller vare i lang tid og kan utgjøre et reservoar for spredning via urin.

Sykdom

De fleste leptospiroser hos mennesker forløper uten at man merker det, men kan opptre med influensalignende sykdom med feber, frostanfall, hodepine og muskelsmerter. Av og til kan det også oppstå leverbetennelse med gulsott, hjernebetennelse eller nyrebetennelse.

Den alvorligste formen for leptospirose er Weils sykdom eller leptospirosis icterohemorrhagica, som kjennetegnes av akutt innsettende feber, konjunktivitt, nyreskade, hudblødninger og gulsott. Vaksinering av hus- og kjæledyr sammen med forbedret hygiene og sanitære forhold har redusert forekomsten av leptospirose hos mennesker.

Diagnose

Diagnosen leptospirose stilles oftest ved påvisning av antistoff mot spiroketer i pasientens blod. Leptospira kan også påvises i blod, spinalvæske eller urin.

Behandling

Sykdommen behandles med antibiotika, for eksempel penicillin. De fleste tilfeller er selvbegrensende, men antibiotika forkorter varigheten av sykdommen og reduserer utskillelsen av leptospira i urinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg