leptospirose

Artikkelstart

Leptospirose er en infeksjon som skyldes spiroketer (spiralformede bakterier av slekten Leptospira). Kliniske tilfeller av sykdommene har ikke forekommet i Norge på mange år, men de er utbredt i Øst-Asia. Arten Leptospirosis interrogans er sykdomsfremkallende og finnes i mange varianter hos dyr, som rotter, kyr og hunder. Rotter, særlig brunrotte (Rattus norvegicus), er hovedvert.

Faktaboks

Uttale
leptospirˈose
Etymologi
av gresk leptos, ‘smal, fin’, speira, ‘spiral’ og -osis, ‘tilstand, sykdom’

Smitte

Mennesker kan bli smittet ved å drikke vann eller bade i vann som er forurenset med urin fra infiserte dyr. Etter inntak av infisert mat eller inntrengning via sår i huden, vil bakterien spre seg med blodstrømmen. Bakteriene samler seg til slutt i nyrene. Bærertilstanden i nyrene kan være forbigående eller vare i lang tid og kan utgjøre et reservoar for spredning via urin.

Sykdom

De fleste leptospiroser hos mennesker forløper uten at man merker det, men kan opptre med influensalignende sykdom med feber, frostanfall, hodepine og muskelsmerter. Av og til kan det også oppstå leverbetennelse med gulsott, hjernebetennelse eller nyrebetennelse.

Den alvorligste formen for leptospirose er Weils sykdom eller leptospirosis icterohemorrhagica, som kjennetegnes av akutt innsettende feber, konjunktivitt, nyreskade, hudblødninger og gulsott. Vaksinering av hus- og kjæledyr sammen med forbedret hygiene og sanitære forhold har redusert forekomsten av leptospirose hos mennesker.

Diagnosen leptospirose stilles oftest ved påvisning av antistoff mot spiroketer i pasientens blod. Sykdommen behandles med antibiotika, for eksempel penicillin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg