Y-kromosom

Artikkelstart

Y-kromosom er det mannlige kjønnskromosomet. Y-kromosomet er ett av de to kjønnskromosomene hos mennesker, det andre er X-kromosomet. Menn har ett X- og ett Y-kromosom, mens kvinner har to X-kromosomer.

Evolusjon

Kjønnskromosomene utviklet seg i hver sin retning fra hverandre for omtrent 300 millioner år siden. Y-kromosomet går i arv fra far til sønn og kan således føres tilbake til en felles stamfar. For eksempel hadde den mongolske erobreren Djengis Kahn som levde på 1300-tallet, mange barn med mange kvinner, og hans Y-kromosom kan spores tilbake til et stort antall menn i Sentral-Asia. I Mongolia stammer omkring åtte prosent fra ham.

Egenskaper knyttet til Y-kromosomet

Y-kromosomet inneholder et gen som kalles SRY (sexdetermining region on Y), som utløser utviklingen av testiklene og er dermed avgjørende for kjønnet. Uten SRY vil individet utvikle seg i kvinnelig retning.

Y-kromosomet er vårt minste kromosom og inneholder bare 0,4 prosent av menneskets DNA eller omkring 80 gener, i motsetning til X-kromosomets 2000 gener. Genene er slike som styrer utviklingen av mannlige egenskaper, og kromosomet inneholder få gener der mutasjoner gir kjente sykdommer. Genene koder for bare vel 20 proteiner, de fleste har med fruktbarhet og utviklingen av sædceller å gjøre.

Unormale Y-kromosomer

Y-kromosomet inneholder et mindre område som er felles med X-kromosomet og som kalles den pseudoautosomale region. Iblant skjer det en translokasjon på grunn av denne likheten mellom et X- og et Y-kromosom ved kjønnscelledannelsen, slik at området med SRY-genet blir sittende på et X-kromosom. Slike menn med 46,XX er fenotypisk helt normale menn, men er sterile og har altså to X- kromosomer.

Det finnes en tilstand der fenotypisk normale, men sterile kvinner, har mannlig kromosom, 46,XY, og der det er en mutasjon i et androgen reseptorgen som gjør cellen ufølsom for testosteron i fosterlivet og senere. Testiklene ligger ofte i lyskekanalen og bør fjernes fordi det kan utvikle seg kreftsvulster i dem.

Tilsvarende finnes det menn som har ett Y-kromosom for mye, altså 47,XYY. De fleste av disse er høyere enn gjennomsnittlig og mange, men ikke alle, har lærevansker og eller ADHD-problemer. Opprinnelig oppdaget man slike menn ved rutineundersøkelser av normale, frivillige menn i fengselsbefolkninger i USA. Mennene satt ofte for voldelig atferd, og man trodde at man hadde oppdaget noe som predisponerte til antisosial atferd, spesielt vold. Senere undersøkelser har vist at de fleste XYY-menn slett ikke er voldelige, og at assosiasjonen går via lærevanskene hos dem som har slike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg