Ganglie.

Ganglie. Gjennomskåret del av ryggmargen med tilhørende nerverøtter, nerver, den sympatiske grensestreng og ganglier. I de bakre røttene finner vi ganglier, dvs. ansamlinger av nervecellelegemer for de tilførende (afferente) følenervene. Nervefibrene går herfra og inn i ryggmargen og kobles om i forskjellige nivåer. De fremre (ventrale) røttene fører motoriske (efferente) nervefibrer ut til musklene. Både de fremre og de bakre nerverøttene inneholder fibrer som enten går til eller kommer fra de sympatiske gangliene. Disse er forbundet med hverandre ved nervefibrer, som en streng – den sympatiske grensestrengen – like foran og på hver side av ryggraden (på illustrasjonen er denne lagt bak for å tydeliggjøre detaljene).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Abdominalganglier er grupper av nervecelleansamlinger i bukhulen, og er en del av det autonome nervesystemet.

Faktaboks

Uttale
abdominˈalganglier

Disse gangliene ligger i et nett av nerver, og er hovedsakelig koblingsstasjoner mellom det sympatiske nervesystemet og innvollsorganene i abdomen.

De viktigste abdominalgangliene er:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg