Adenomyose er forekomst av kjertler fra livmorslimhinnen inne i livmorveggen. Dette kan blant annet gi større og mer smertefulle menstruasjonsblødninger.

Forekomst

Det anslås at tilstanden finnes hos cirka 20 prosent av voksne kvinner, men ikke alle har plager av dette.

Årsaker

Årsaken er ikke sikkert fastslått. Det er ulike teorier om hvordan livmorslimhinnevevet havner på avveie. En av flere teorier er at skader i livmorvevet som ved operasjoner, eller fysiologisk som ved menstruasjon, graviditet og fødsel kan bane vei for spredning av livmorslimhinnevev inn i livmorveggen.

Tilstanden synes å ha en viss arvelig komponent.

Symptomer

Tilstanden kan gi smerteproblemer, kraftige menstruasjonsblødninger, og av den grunn lav blodprosent.

Diagnose

Ultralyd og MR brukes i diagnostisering. Helt sikker diagnose fås kun ved undersøkelse av livmorvevet etter at den er fjernet.

Behandling

Dersom kvinnen har store plager og ikke ønsker graviditet er hysterektomi, fjerning av livmoren effektiv behandling. Eggstokker trenger ikke å fjernes og kvinnen vil ha normale hormonverdier fram til klimakteriet. I noen tilfeller kan deler av livmoren fjernes.

Hormonspiral er et godt alternativ dersom en ikke ønsker å fjerne livmoren. Hormonene i spiralen påvirker livmorslimhinnen på en måte som begrenser adenomyosen. P-piller kan ha effekt for noen, og det finnes også andre hormonelle behnadlingsalternativer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg