Endometrioseflekker på venstre eggstokk til en femten år gammel pasient med endometriose 3. stadium.

Endometriose av Open i/Dun EC. CC BY NC ND 3.0

Endometriose er forekomst av endometrium (livmorslimhinne) andre steder enn inne i livmorhulen. Endometriose er vanligvis lokalisert i bekkenorganene: på bukhinnen rundt livmoren, på egglederne eller eggstokkene. Den kan også sitte inne i selve livmormuskulaturen, og kalles da adenomyose. Endometriose kan også finnes i andre, fjerntliggende organer, men det er svært sjelden.

Hvordan endometriose oppstår, er ukjent. Det kan tenkes to mekanismer i hovedsak: Celler fra livmorslimhinnen følger med menstruasjonsblod ut i bukhulen under menstruasjon, eller det er (feil) anlegg av livmorslimhinne der den ikke skulle være.

Endometriose kan forekomme i alle grader. Hos omtrent 20 % av normale kvinner kan man ved laparoskopi se lette grader av endometriose. Endometriose kan også være en svært plagsom sykdom, der det dannes opptil appelsinstore cyster på eggstokkene og der det er sammenvoksninger mellom bekkenorganene.

Endometriosevevet er påvirkelig av kjønnshormoner på samme måte som slimhinnen i livmoren, og under menstruasjonen blør det fra endometriosevevet. Det fører til irritasjon av bukhinnen, smerter og etter hvert sammenvoksninger. Slike sammenvoksninger kan igjen føre til nedsatt evne til å bli gravid.

Endometriose kan behandles hormonelt, med hormoner som fører til at eggløsningen og hormonproduksjonen fra eggstokkene opphører, slik at endometriosevevet ikke lenger vokser og blør. Mens slik behandling foregår, kan kvinnen ikke bli gravid. Når behandlingen opphører, begynner endometriosen igjen å oppføre seg som før. Behandlingen kan også være kirurgisk, med fjernelse av vevet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.