Livmoren.

Livmoren ligger som regel nesten vannrett inn over blæren med den øverste rand (fundus) pekende fremover. Ved denne stillingen er det en vinkel på cirka 120° mellom livmorkroppen og livmorhalsen. Vinkelen kan være større, slik at livmoren rettes mer eller mindre opp i forlengelse av skjeden, og hos noen kvinner er den så stor at fundus peker bakover mot endetarmen (retrofleksjon).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Hysterektomi er kirurgisk fjerning av livmoren.

Faktaboks

Uttale
hysterektomˈi
Etymologi
av gresk hystera, ‘livmor’, og ektome, ‘utskjæring’
Også kjent som
exstirpatio uteri

Årsaker

Inngrepet kan foretas på grunn av godartede lidelser, som muskelknuter eller store blødninger, eller på grunn av kreft i livmoren eller eggstokkene.

Operasjonen

Inngrepet kan foretas ved laparoskopi («kikkhullskirurgi»), åpen kirurgi i en bukoperasjon, eller via skjeden, vaginal hysterektomi. I Norge har det vært vanlig å fjerne livmoren via et snitt på magen, men i mange andre land er vaginal hysterektomi mest vanlig.

Hele livmoren kan fjernes (total hysterektomi), eller livmorhalsen kan bli værende igjen (supravaginal hysterektomi). Ved kreftbehandling fjernes egglederne og eggstokkene også.

Bieffekter

Fjernes livmoren før menopausen, opphører menstruasjonsblødningene. Det er ikke mulig å bli gravid når livmoren er fjernet. Hvis ikke eggstokkene er fjernet, fortsetter de å produsere hormoner. Menopausen inntrer tre til fire år tidligere hos kvinner som har fått fjernet livmoren, muligens fordi blodforsyningen blir dårligere.

Tidligere var det vanlig å fjerne eggstokkene sammen med livmoren hos kvinner nær menopause, også ved godartede tilstander, ut fra tanken om at det forebygget kreft i eggstokkene, og at det spilte liten rolle for kvinnen at de ble fjernet. Senere forskning har vist at eggstokkene produserer testosteron også etter menopausen, og at dette betyr mye for mange kvinners velbefinnende. Sannsynligheten for å få kreft i eggstokkene er relativt liten.

Skjeden ender blindt. Hysterektomi har derfor ingen innvirkning på evnen til å gjennomføre samleie. Kvinner som har fått fjernet livmoren fordi de hadde plager med muskelknuter eller blødninger, rapporterer som oftest en forbedring i seksuallivet etter operasjonen. Kvinner som har fått fjernet livmoren på grunn av kreft, rapporterer, ikke uventet, snarere forverring.

Komplikasjoner

Komplikasjoner ved hysterektomi er, som ved alle operasjoner, sårinfeksjon. En sjelden komplikasjon er skade av urinlederen, som går tett inntil livmoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg