Hysterektomi, kirurgisk fjerning av livmoren.

Inngrepet kan foretas ved laparoskopi («kikkhullskirurgi»), en bukoperasjon, eller via skjeden, vaginal hysterektomi. I Norge har det vært vanlig å fjerne livmoren via et snitt på magen, men i mange andre land er vaginal hysterektomi vanlig.

Komplikasjoner ved hysterektomi er, som ved alle operasjoner, sårinfeksjon. En sjelden komplikasjon er skade av urinlederen, som går tett inntil livmoren.

Inngrepet foretas på grunn av godartede lidelser, som muskelknuter eller store blødninger, eller på grunn av kreft i livmoren eller eggstokkene.

Hele livmoren kan fjernes (total hysterektomi), eller livmorhalsen kan bli værende igjen (supravaginal hysterektomi). Ved kreftbehandling fjernes egglederne og eggstokkene også.

Fjernes livmoren før menopausen, opphører menstruasjonsblødningene. Det er ikke mulig å bli gravid når livmoren er fjernet. Hvis ikke eggstokkene er fjernet, fortsetter de å produsere hormoner. Menopausen inntrer 3–4 år tidligere hos kvinner som har fått fjernet livmoren, muligens fordi blodforsyningen er forverret.

Tidligere var det vanlig å fjerne eggstokkene sammen med livmoren hos kvinner nær menopause, også ved godartede tilstander, ut fra tanken om at det forebygget kreft i eggstokkene, og at det spilte liten rolle for kvinnen at de ble fjernet. Senere forskning har vist at eggstokkene produserer testosteron også etter menopausen, og at dette betyr mye for mange kvinners velbefinnende. Sannsynligheten for å få kreft i eggstokkene er tross alt relativt liten.

Skjeden ender blindt. Hysterektomi har derfor ingen innvirkning på evnen til å gjennomføre samleie. Kvinner som har fått fjernet livmoren fordi de hadde plager med muskelknuter eller blødninger, rapporterer som oftest en forbedring i seksuallivet etter operasjonen. Kvinner som har fått fjernet livmoren på grunn av kreft, rapporterer, ikke uventet, snarere forverring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.