Hormonspiral, spiral som inneholder hormoner som frigis litt etter litt. I Norge finnes det én hormonspiral: Mirena. Den er T-formet, laget av plast og inneholder hormonet levonorgestrel, som er et gestagent virkende hormon. Det vil si at effekten ligner på effekten til det naturlig forekommende progesteron, som lages i det gule legeme etter eggløsningen. Sikkerheten til hormonspiralen er meget høy: 0,1 svangerskap per 100 kvinneår. Virkningsmekanismen er mangfoldig:

1. Fremmedlegemereaksjon i livmorslimhinnen fører til utsondring av stoffer som virker kraftig spermiedrepende. 2. Livmorslimhinnen tilbakedannes og blir tynn. 3. Slimet i livmorhalsen forandres slik at spermiene ikke slipper gjennom. 4. Forholdene rundt eggløsningen forandrer seg.

Karakteristisk for hormonspiralen er hyppige blødninger de første månedene. Etter hvert blir blødningene sjeldnere og mer sparsomme, og ca. en av fem kvinner har lange perioder uten menstruasjoner.

Det er grunn til å tro at hormonspiralen, på samme måte som p-piller, beskytter mot oppadstigende infeksjon i livmor og eggledere. Det er trolig ingen beskyttelse mot smitteoverføring til eller fra livmorhalsen.

Hormonspiralen er velegnet som behandling av kraftige menstruasjonsblødninger. Den kan også brukes som tilskudd til østrogenbehandling etter overgangsalderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.