Hormonspiral er et prevensjonsmiddel som settes inn i livmoren. Den inneholder hormoner som frigis litt og litt. Hormonene virker først og fremst i livmoren, men noe hormoner vil også frigis til blodet.

Hormonspiral er et av de sikreste prevensjonsmidlene vi har, med Pearl indeks på 0,7. Det vil si 0,7 svangerskap per 100 kvinner per år.

De aller fleste kan bruke spiral, også de som ikke har vært gravid tidligere. Siden den ikke inneholder hormonet østrogen kan også personer med risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom bruke denne typen prevensjon. Det er viktig at man er sikker på at man ikke er gravid før den settes inn og at man testes for seksuelt overførbare infeksjoner.

Hormonspiral kan også brukes av kvinner som får østrogentilskudd i og etter overgangsalder. Den har også god effekt mot store og plagsomme menstruasjonsblødninger. Hormonspiral er anbefalt behandling for adenomyose.

Det finnes flere ulike hormonspiraler på markedet i dag. De inneholder alle det samme hormonet; gestagenet Levonorgestrel. Levonorgestrel er bare ett av mange kjemisk fremstilte varianter av kjønnshormonet progesteron som produseres i eggstokken. Spiralene man finner på markedet i Norge i dag er i litt forskjellige størrelser og hormonmengder. Det har også ulik varighet.

Virkningsmekanisme

Selv om hormonspiralene har litt ulik mengde hormoner i seg, er virkningsmekanismen lik:

  1. Livmorslimhinnen tilbakedannes og blir tynn
  2. Slimet i livmorhalsen blir tykt og ugjennomtrengelig for sædceller
  3. Det lokale miljøet i livmor og eggledere endrer seg og gjør at spermiene ikke klarer å svømme
  4. Noen kvinner mister eggløsningen

Innsetting av hormonspiral

Hormonspiralen settes inn livmoren under en gynekologisk undersøkelse. Den kan settes inn av gynekolog, fastlege, helsesykepleier eller jordmor. De fleste synes at det er ubehagelig eller vondt å få satt inn spiral, men de færreste synes det er veldig vondt. Innsettingen og den smertefulle delen tar vanligvis under ett minutt. Mange beskriver smertene som ekstra kraftige menssmerter.

Det er ganske vanlig å blø litt uregelmessig de første ukene og månedene etter man har fått satt inn en hormonspiral. Etter hvert vil blødningene bli sjeldnere og for mange vil de opphøre helt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg