Aluminium-osteodystrofi er en tilstand som oppstår på grunn av aluminiumsavleiring i benvev.

Faktaboks

Uttale
aluminium-osteodystrofˈi

Sykdommen var tidligere vanlig i mild form hos pasienter med nyresvikt som ble langtidsbehandlet ved hemodialyse med preparater med høyt innhold av aluminium, eller ved bruk av aluminiumholdige medikamenter mot hyperfosfatemi. Det er kjent at aluminium kan hemme mineraliseringen av bein ved at det lagres i beinmargen og i forbeningssonene i skjelettet, selv om den eksakte etiologien er ikke fullt forstått.

I sin alvorlige form kunne tilstanden gi opphav til skjelettsmerter med frakturtendens (herunder kompresjonsfrakturer av ryggvirvlene) på grunn av dårlig mineralisering av benvevet. Det ble forsøkt å fjerne aluminium under dialysen med desferrioksamin (DFO) som har høy affinitet til både aluminium og jern.

Tilstanden er også beskrevet hos barn som har fått intravenøs væsketilførsel over lang tid. I dag benyttes kun dialyse- og infusjonsvæsker som er renset for aluminium, og sykdommen er sjelden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg