Amelogenesis imperfecta

Tenner med amelogenesis imperfecta type 1: Hypoplasitype. Alle tennene har små groper som gjør emaljeoverflaten ru. Det blir lett misfarging i gropene.

Amelogenesis imperfecta
Av .
Amelogenesis imperfecta

Tenner med amelogenesis imperfecta type 3: Hypokalsifikasjonstype. Tennene har brungul emalje som lett brekker av ved vanlig tyggetrykk. Emaljen er porøs og tennene er smertefulle.

Amelogenesis imperfecta
Av .
Amelogenesis imperfecta

Tenner med amelogenesis imperfecta type 3: Hypokalsifikasjonstype. Tennene har brungul emalje som lett brekker av ved vanlig tyggetrykk. Emaljen er porøs og tennene er smertefulle.

Amelogenesis imperfecta
Av .

Amelogenesis imperfecta (AI) er en medfødt tannutviklingsforstyrrelse som skyldes defekt eller manglende emaljedannelse. Forstyrrelsen påvirker tennenes utseende, form og størrelse.

Tennene kan ha hvite, gule, brune eller grå tannmisfarginger. Tennene kan også være små og tynne, og ha gropete overflate. Disse forandringene kan føre til brudd og slitasje av tenner samt økt risiko for hull (karies) og smerter i tennene.

Forekomst

Amelogenesis imperfecta er en sjelden sykdom som rammer omtrent 1 av 1000.

Årsaker

Amelogenesis imperfecta skyldes varige forandringer (mutasjoner) i arvestoffet. Dette kan skje ved mutasjoner i gener som er viktige for produksjonen av nødvendige proteiner for emaljedannelsen.

Det er mange gener som er nødvendige for normal emaljedannelse. Avhengig av hvilke gener som blir mutert, kan forstyrrelsen ha forskjellige arvemønstre og utseende.

De første mutasjonene som kunne gi amelogenesis imperfecta ble funnet i gener som danner emaljematriseproteinene amelogenin, enamelin og ameloblastin. Senere er det funnet mutasjoner i gener som styrer modningen av emaljen. Det er mange ulike genmutasjoner som kan gi amelogenesis imperfecta. Både dominant og recessiv arvegang forekommer.

Symptomer og funn

Amelogenesis imperfecta rammer alle eller de fleste tennene i både melketannsettet og det permanente tannsettet. Tennene er ofte smertefulle ved inntak av mat og drikke og ved tannpuss.

Amelogenesis imperfecta kan deles inn i fire undergrupper basert på tannemaljens utseende:

  • Type 1: Hypoplasitype. Emaljen kan være tynnere enn vanlig, men hard og gjennomskinnelig, og den kan ha groper eller riller. Denne typen skyldes at det er produsert for lite emalje under tanndannelsen.
  • Type 2: Hypomaturasjonstype. Emaljen har normal tykkelse, men den har dårligere kvalitet fordi den ikke er tilstrekkelig modnet. Emaljen er mykere, har misfargede flekker, og den kan brekke på grunn av tyggetrykk.
  • Type 3: Hypokalsifikasjonstype. Emaljen er av normal tykkelse når tennene bryter fram, men er ugjennomsiktig (opak) og ekstremt sprø. Den er oftest gul eller brunfarget og har høyere risiko for slitasje og brudd enn ved type 2. Type 3 skyldes at emaljen nesten ikke er modnet. Mineralinnholdet vil derfor være mye lavere enn ved frisk emalje.
  • Type 4: Kombinasjonstype. Denne typen innebærer at det både kan mangle emalje i form av groper eller furer (hypoplasi) i tillegg til at emaljen kan være misfarget og undermodnet (hypomaturert).

Behandling

Avhengig av alvorlighetsgraden på tilstanden, finnes det en rekke behandlinger hos tannlegen. Hovedmålet med behandlingen er smertelindring og å bevare pasientens gjenværende tannsett og friske tannsubstans.

Ved små misfarginger og en tykk gjenværende emalje kan det være aktuelt å bleke eller slipe vekk emaljemisfargingene, mens ved større defekter kan det være nødvendig med operativ behandling i form av fyllingsterapi, fasetter eller kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg