emaljefeil

Artikkelstart

Emaljefeil er feil eller mangler i tennenes emalje som oppstår under dannelsen av tannemaljen, før tannen bryter frem i munnen. Emaljefeil innebefatter manglende emalje på deler av eller hele tannens kronedel, groper eller sprekker i emaljen, samt fargeforandringer som matt-hvite og brunsjatterte felter. Årsaken til emaljefeil kan være mineralmangler eller skyldes genetiske tilstander som syndromet amelogenesis imperfecta.

Dental fluorose kan være årsak til brunlige eller matthvite fargeforandringer og flekker, mens skader som groper, sprekker og formforandringer kan komme av tidligere skader på melketennene hvis røttene ble slått opp i de permanente tannanleggene som lå under dem i kjeven og skadet dem. På grunn av at det er feil i emaljedannelsen får ofte tenner med slike feil en annerledes fasong enn friske tenner. Tannemaljen kan også være porøs og knekke av i stykker, eller lettere slites ned, og dette kan føre til slitasjeskader (attrisjon).

Siden starten på 2010-tallet er det påvist økende hyppighet av emaljeskader hos barn, uten at noen kjent årsak er funnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg