Hypomineralisert seksårsjeksel i underkjeven. Tannen har gulbrun emalje over nesten hele tannkronen. Den var hel da den kom opp, men etter tygging har deler av tyggeflaten brukket av (rød pil) og karies utvikler seg raskt. Melketannen ved siden av er helt frisk.

Emaljefeil på fortann

Emaljefeil på fortenner på grunn av skade på melketann. Både emaljehypoplasi (røde piler) og hypomineralisering (grønn pil) ses på tennene som lå i kjeven da melketennene ble skadet.

Emaljefeil på fortann

Emaljefeil er feil eller mangler i tennenes emalje som oppstår under dannelsen av tannemaljen (amelogenesen) før tannen bryter frem i munnen. Tannemaljen dekker hele den synlige delen av tannen og er kroppens hardeste vev. Emaljefeil kan deles inn i to hovedtyper:

  • For lite emalje, men med god kvalitet
  • Nok emalje, men for dårlig kvalitet

De vanligste årsakene til emaljefeil er sykdom, tannskade eller for mye fluor under tanndannelsen, men i mange tilfeller finner man ikke årsaken. Emaljefeil kan ofte ses som enten brune eller unaturlig hvite flekker på tennene.

Alvorlige emaljefeil kan få store betydninger for tannhelsen. Det finnes imidlertid god behandling.

Forekomst

Mild dental fluorose

Diffuse hvite flekker i emaljen på en seksårjeksel. Dette er mild grad av dental fluorose, og skyldes at barnet fikk litt mye fluorid i de første leveårene hvor seksårsjekslene ble dannet.

Mild dental fluorose

Opptil 30 prosent av befolkningen har noen grad av emaljefeil, men hos de fleste er det bare milde forandringer. Det er ingen forskjell mellom gutter og jenter. Forekomsten varierer både mellom land og innad i land i ulike undersøkelser.

Det kan virke som at emaljefeil i seksårsjeksler har blitt vanligere, men de fleste undersøkelsene av dette er ganske nye, og det er derfor lite å sammenligne med. I tillegg har vi blitt mer oppmerksomme på emaljefeil når færre barn har hull i tennene enn tidligere i mange land.

Typer

Alvorlig form av dental fluorose. Pasienten har vokst opp i et område med mye fluor i drikkevannet. Dette har gitt gule og brune flekker i emaljen på alle tenner.

.

I den første hovedtypen emaljefeil er det produsert for lite emalje. Det gjelder både hele eller deler av tannen. Dette kalles hypoplasi. Den emaljen som er produsert kan være av god kvalitet.

I den andre typen produseres det nok emalje, men av dårligere kvalitet. Emaljen har lavere mineralinnhold og økt proteininnhold, noe som gjør den mer porøs og mindre hard. Dette kalles hypomineralisering. Slik emalje har kritthvite, gule eller brune flekker. Fargeforandringene skyldes annerledes lysbrytning i den emaljen som har redusert innhold av mineraler. På grunn av det reduserte mineralinnholdet, vil ikke emaljen tåle like stort tyggetrykk som frisk emalje og kan derfor brekke av. Dette kan igjen medføre større risiko for hull i tennene (karies). I tillegg kan disse tennene være overfølsomme for kulde og varme og gi smerter.

Årsaker

Rakittiske tenner
Tenner hos et barn som hadde rakitt som liten. Det er tynn emalje av dårlig kvalitet på nedre halvdel av fortennene (røde piler). Barnet fikk behandling med D-vitamintilskudd fra 18-månedersalder, og tannemalje som er dannet etter at det ble gitt behandling, er helt normal (svarte piler).
Rakittiske tenner

Det finnes flere årsaker til emaljefeil. De aller vanligste er sykdom, skade mot kjever eller for mye fluor under tanndannelsen.

Årsaken til emaljefeil er ofte ukjent, men det kan også være flere faktorer som virker sammen. Dette kan være sykdommer, miljøgifter eller medikamenter.

Sykdommer og feber under tanndannelsen

Barn som har hatt sykdom med feber under tanndannelsen har større risiko for å få emaljefeil. Da ses som oftest misfargede flekker i emaljen.

Skade under tanndannelsen

Permanente tenner dannes over flere år og begynner rundt fødselen. Ved fysisk skade på kjeven eller melketennene, kan dette gi emaljefeil på den permanente tannen som ligger i kjeven. Infeksjon i en melketann kan også gi skade på tannanlegget som ligger under.

Cøliaki

Sykdommer som cøliaki kan svekke emaljeproduksjon enten ved at næringsopptaket forstyrres, eller på grunn av en immunologisk reaksjon hvor emaljeproteiner brytes ned under tanndannelsen.

Dental fluorose

Fluor styrker tannemaljen, men ved for høyt inntak av fluorid under tanndannelsen kan modningen av emaljen svikte. Dette kan gi hvite eller brune flekker i tannemaljen. Slik emalje kan også skalle av hvis den er alvorlig rammet.

Mangelsykdommer

D-vitaminer er nødvendig for tarmens opptak av kalsium til både tenner og skjelett. Hvis det er mangel på D-vitaminer under tanndannelsen, kan det tas opp for lite kalsium og emaljeproduksjonen kan bli forstyrret. Hvis det gis tilstrekkelig D-vitamintilskudd, kan tannemalje som dannes etterpå bli helt normal.

Genmutasjoner

Gener styrer tanndannelsen. Ved mutasjon i ett eller flere av disse genene, kan det bli dannet for lite eller for dårlig emalje. Emaljefeil som skyldes genmutasjoner, gir sykdommen amelogenesis imperfekta og mange eller alle tennene vil bli rammet. Siden dette er arvelig, vil det gjerne være flere i samme familie som får sykdommen. Amelogenesis imperfekta kan også være del av et syndrom. Dette kan være ved feil i gener som koder for proteiner som er viktige i flere vev, eller ved store kromosomavvik. Eksempel på et syndrom er Tricho-Dento-Ossøst syndrom. Dette syndromet skyldes en mutasjon i DLX-3-genet som kan gi forandringer i både hår, tenner og skjelett.

Behandling

Ved milde forandringer trenger man ingen behandling. Det kan være økt risiko for karies ved emaljefeil, derfor trenger mange å komme oftere til tannkontroller og få ekstra hjelp med rengjøring og fluorlakk. Mer alvorlige emaljefeil kan repareres med fyllinger, laminater eller kroner. I noen tilfeller kan enkelttenner ha så store skader at de må trekkes ut. Ved alvorlige skader på mange tenner, vil det kunne bli omfattende behandling med mange tannlegebesøk over flere år. Det er viktig for tannlegen å tilrettelegge behandlingen slik at det blir så lite belastende som mulig for pasienten.

Komplikasjoner

Fargeforandringene ved emaljefeil kan oppleves som kosmetisk skjemmende. Emaljefeil kan prege tannhelsen med økt risiko for hull i tennene (karies), tannslitasje, infeksjoner og smerter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg