antitrypsin

Antitrypsin er et stoff som blant annet hemmer enzymene trypsin og elastase. En type antitrypsin er alfa-1 -antitrypsin. Det er mulig å måle konsentrasjonen av alfa-1-antitrypsin i blodet.

Faktaboks

Uttale
antitrypsˈin

Alfa-1 -antitrypsinmangel kan ødelegge lungevev og forårsake emfysem, ofte i tidlig alder. Sykdommen er recessivt arvelig og sees i Norge hos 10–15 nyfødte per år. Mangelen på proteinet fører også til skade på levercellene med leversykdom til følge. Dette uttrykkes som gulsott og redusert leverfunksjon.

Behandling

Effekten av å tilføre alfa-1-antitrypsin ved mangeltilstanden er dårlig dokumentert. I blodet hos disse pasientene finnes lave verdier for proteinet.

Enkelte betennelsestilstander kan få leveren til å øke produksjonen av alfa-1-antitrypsin med høye blodverdier til følge. Dette har en viss diagnostisk betydning. Også hos gravide finnes høye blodverdier i slutten av svangerskapet.

Sigarettrøyking vil føre til oksidering av alfa-1-antitrypsin, noe som delvis forklarer sammenheng mellom lungeemfysem og røyking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg