Antitrypsin er et stoff som blant annet hemmer enzymene trypsin og elastase. En type antitrypsin er alfa-1 -antitrypsin. Det er mulig å måle konsentrasjonen av alfa-1-antitrypsin i blodet.

Faktaboks

Uttale
antitrypsˈin

Alfa-1 -antitrypsinmangel kan ødelegge lungevev og forårsake emfysem, ofte i tidlig alder. Sykdommen er recessivt arvelig og sees i Norge hos 10–15 nyfødte per år. Mangelen på proteinet fører også til skade på levercellene med leversykdom til følge. Dette uttrykkes som gulsott og redusert leverfunksjon.

Behandling

Effekten av å tilføre alfa-1-antitrypsin ved mangeltilstanden er dårlig dokumentert. I blodet hos disse pasientene finnes lave verdier for proteinet.

Enkelte betennelsestilstander kan få leveren til å øke produksjonen av alfa-1-antitrypsin med høye blodverdier til følge. Dette har en viss diagnostisk betydning. Også hos gravide finnes høye blodverdier i slutten av svangerskapet.

Sigarettrøyking vil føre til oksidering av alfa-1-antitrypsin, noe som delvis forklarer sammenheng mellom lungeemfysem og røyking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg