Antitrypsin, substans som bl.a.hemmer enzymene trypsin og elastase. α1-antitrypsin, mer korrekt betegnet α1-proteinase inhibitor,  er et normalt forekommende målbart glykoprotein i blodet med en slik effekt.

α1-antitrypsin-mangel kan resultere i ødeleggelse av lungevev med utvikling av emfysem, ofte i tidlig alder. En slik recessivt arvelig sykdom sees i Norge hos 10–15 nyfødte per år. Mangelen på proteinet fører videre til skade på levercellene med leversykdom til følge (gulsott og redusert leverfunksjon).

Det er mulig å behandle pasienter med alpha1-antitrypsin-mangel ved å tilføre det manglende proteinet, men effekten av denne behandlingen er dårlig dokumentert og brukes derfor i liten grad i Norge. I blodet hos disse pasientene finnes lave verdier for proteinet. Visse betennelsestilstander stimulerer leveren til å øke produksjonen av alpha1-antitrypsin med høye blodverdier til følge. Dette har en viss diagnostisk betydning. Også hos gravide finnes høye blodverdier i slutten av svangerskapet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.