antitrypsin

Antitrypsin, substans som bl.a.hemmer enzymene trypsin og elastase. α1-antitrypsin, mer korrekt betegnet α1-proteinase inhibitor, er et normalt forekommende målbart glykoprotein i blodet med en slik effekt.

Faktaboks

Uttale
antitrypsˈin

α1-antitrypsin-mangel kan resultere i ødeleggelse av lungevev med utvikling av emfysem, ofte i tidlig alder. En slik recessivt arvelig sykdom sees i Norge hos 10–15 nyfødte per år. Mangelen på proteinet fører videre til skade på levercellene med leversykdom til følge (gulsott og redusert leverfunksjon).

Behandling

Det er mulig å behandle pasienter med alpha1-antitrypsin-mangel ved å tilføre det manglende proteinet, men effekten av denne behandlingen er dårlig dokumentert og brukes derfor i liten grad i Norge. I blodet hos disse pasientene finnes lave verdier for proteinet. Visse betennelsestilstander stimulerer leveren til å øke produksjonen av alpha1-antitrypsin med høye blodverdier til følge. Dette har en viss diagnostisk betydning. Også hos gravide finnes høye blodverdier i slutten av svangerskapet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg