Atypisk rus, også kalt abnorm alkoholreaksjon, eller patologisk rus er i Norge en omstridt rettspsykiatrisk betegnelse. Betegnelsen brukes om atypiske effekter av lave doser alkohol, typisk lavere enn 0,5 promille alkohol i blodet. Betegnelse atypisk rus er ukjent i mange land.

Tilstanden er sjelden forekommende. Atypisk rus kjennetegnes av at personen blir fjern, vanskelig å kommunisere med, kan ha for personen utypisk eller voldelig oppførsel, og har fullstendig amnesi for det som skjer under episoden. Tilstanden er kortvarig, inntrer plutselig og avslutter like plutselig. I et slik tilstand kan man bli vurdert som bevisstløs i strafferettslig forstand, noe som kan være relevant for vurdering av skyld ved eventuelle straffbare handlinger begått under denne tilstanden.

Bevissthetsforstyrrelser, hukommelsestap og voldelig adferd som følger store inntak av alkohol regnes som selvforskyldt rus og faller ikke under betegnelse atypisk rus.

Atypisk rus har også blitt brukt for å betegne sjeldne tilstander av lignende karakter, med innslag av uro eller vold, som kan forekomme etter inntak av vanlige doser av sovemidler av type benzodiazepiner. I slike tilfeller er det antagelig mer riktig å bruke betegnelsen sjelden bivirkning enn atypisk rus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg