Kjemisk struktur av diazepam.

.

Diazepam er et angstdempende, muskelavslappende og søvnfremkallende legemiddel som tilhører legemiddelgruppen benzodiazepiner. Benzodiazepiner virker hemmende på sentralnervesystemet, noe som gir en beroligende effekt. Diazepam brukes ved tilstander preget av angst, uro og søvnvansker, men også ved epileptiske anfall. Diazepam har lang virketid, mellom 24 og 48 timer.

Faktaboks

Uttale
diasepˈam

Virkning

Diazepam virker ved å forsterke effekten av nevrotransmitteren GABA, som er den vanligste hemmende nevrotransmitteren i sentralnervesystemet. GABA kan binde seg til to typer reseptorer på nerveceller i sentralnervesystemet, GABAA og GABAB. Diazepam binder seg spesifikt til GABAA. Når diazepam bindes til reseptoren øker bindingsgraden til GABA, og det skjer en økt hemming av signaloverføring mellom nerveceller. Dette gir en beroligende effekt, som ved høye nok doser kan gi økt følelse av velvære (eufori).

Bruk

Diazepam doseres individuelt og avhengig av sykdomsbilde. Som regel kreves det lavere doser hos eldre og de med nedsatt allmenntilstand. Langvarig bruk av diazepam kan gi økt toleranse og avhengighet, og man vil etter hvert trenge høyere doser for å få den samme effekten. På bakgrunn av dette skal behandlingstiden med diazepam være så kort som mulig.

Ved avslutning av en gitt behandling bør diazepam trappes ned. Nedtrappingstiden bestemmes ut ifra hvor lenge behandlingen har vart. Som ved andre avhengighetsskapende legemidler kan det oppstå abstinensplager som følge av at medisinen fjernes brått.

Diazepam kan gis som tabletter, stikkpille, rektalvæske eller injeksjon. I Norge blir diazepam markedsført under handelsnavnene Valium, Vival og Stesolid.

Bivirkninger

Siden diazepam har en hemmende effekt på sentralnervesystemet vil tretthet og sløvhet være vanlige bivirkninger. Andre mulige bivirkninger kan være hodepine, svimmelhet og muskelsvakhet. Samtidig bruk av alkohol og andre legemidler som også har en hemmende effekt på sentralnervesystemet (for eksempel sovemidler) bør unngås. I høye nok doser kan det være fare for å forårsake koma. Det vil i tillegg kunne gi en økt fare for alvorlige bivirkninger som hjertesvikt og åndedrettssvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg