Bilirubinuri er forekomst av det rødgule gallefargestoffet bilirubin i urinen. Ved bilirubinuri blir urinen mørkebrun. Normalt skilles ikke bilirubin ut i urinen. Bilirubin i urin analysers ved mistanke om gulsott (ikterus)

Faktaboks

Uttale
bilirubinurˈi
Etymologi
av bilirubin og -uri

Bilirubin dannes når milten bryter ned hemoglobin fra utslitte røde blodceller. Bilirubin er ikke løselig i vann og må derfor bindes til albumin i blodet. Når det kommer fram til leveren gjøres det vannløselig gjennom konjugering og skilles ut til tarmen via gallen. Her brytes det ned av tarmbakteriene og skilles ut i avføringen som sterkobilinogen og sterkobilin, og bidrar til avføringens brune farge.

Ved visse blod-, lever- og galleveislidelser økes imidlertid konsentrasjonen av bilirubin i blodet så mye at stoffet avleires i vevene (gulsott) og skilles ut i urinen. Vannløselig konjugert bilirubin kan utskilles i urinen. Mens ukonjugert- og delta-bilirubin som er bundet til albumin skilles ikke ut i urinen.

Bilirubin i urin analyseres ved urinstrimmeltest og metoden er lite sensitiv. Falskt negativt resultat oppstår dersom urinprøven utsettes for lys. Analysemetodens følsomhet reduseres hvis prøven inneholder større mengder C-vitamin (askorbinsyre) eller hvis den inneholder nitritt, som ved urinveisinfeksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg