bilirubinuri

Bilirubinuri er forekomst av det rødgule gallefargestoffet bilirubin i urinen. Ved bilirubinuri blir urinen mørkebrun. Normalt skilles ikke bilirubin ut i urinen. Bilirubin i urin analysers ved mistanke om gulsott (ikterus)

Faktaboks

Uttale
bilirubinurˈi
Etymologi
av bilirubin og -uri

Bilirubin dannes når milten bryter ned hemoglobin fra utslitte røde blodceller. Bilirubin er ikke løselig i vann og må derfor bindes til albumin i blodet. Når det kommer fram til leveren gjøres det vannløselig gjennom konjugering og skilles ut til tarmen via gallen. Her brytes det ned av tarmbakteriene og skilles ut i avføringen som sterkobilinogen og sterkobilin, og bidrar til avføringens brune farge.

Ved visse blod-, lever- og galleveislidelser økes imidlertid konsentrasjonen av bilirubin i blodet så mye at stoffet avleires i vevene (gulsott) og skilles ut i urinen. Vannløselig konjugert bilirubin kan utskilles i urinen. Mens ukonjugert- og delta-bilirubin som er bundet til albumin skilles ikke ut i urinen.

Bilirubin i urin analyseres ved urinstrimmeltest og metoden er lite sensitiv. Falskt negativt resultat oppstår dersom urinprøven utsettes for lys. Analysemetodens følsomhet reduseres hvis prøven inneholder større mengder C-vitamin (askorbinsyre) eller hvis den inneholder nitritt, som ved urinveisinfeksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg